Suedia, înaintea ultimei etape. Cine va câștiga campionatul?

După  cele trei meciuri de aseară (Elfsborg – Göteborg 2-0, Malmö – A.I.K. 2-0 și Djurgardens – Orebro 3-0), au mai rămas doar trei echipe în lupta pentru titlul de „campion național” în prima ligă suedeză (Allsvenskan).

Înfrângerea celor de la A.I.K. a scos echipa din capitală din „ecuația titlului”, cele numai 59 de puncte adunate în acest moment fiindu-le insuficiente pentru a mai spera (chiar și teoretic) la un titlu, în condițiile în care liderul, Djurgardens, a adunat 65 de puncte (golaveraj: 51-17; +34). Mai rămân în joc, pe lângă lider, echipele Malmö – cu 62 de puncte (golaveraj: 51-16, +35) și Hammarby – tot cu 62 de puncte (golaveraj; 71-37, +34). Și cum în Suedia principalul criteriu de departajare între echipele aflate la egalitate de puncte îl constituie golaverajul, nu meciurile directe (cum este în majoritatea campionatelor de pe Bătrânul Continent), vă dați seama că meciurile pe care aceste trei echipe le vor juca în ultima etapă (la 2 noiembrie, de la ora 14) vor conta foarte mult, din punctul de vedere al… eficacității.

Iar liderul, Djurgardens va juca cu Norrkoping, în deplasare, iar pentru cei din capitală un rezultat de egalitate, ca cel din tur (a fost 1-1), va fi mai mult decât de ajuns pentru al 12-lea titlu, după cel din 2005. Șansele unui semn „X” la acest meci sunt foarte mari, deși nu este exclus ca cei de la Norrkoping să joace cu ambiție pentru… celelalte două contracandidate.

A doua clasată, Malmö va juca, în ultima etapă, tot în deplasare, cu Orebro, echipă în fața căreia are ascendentul bilanțului din ultimele întâlniri (cu șase victorii și doar o înfrângere, în ultimele șapte întâlniri directe, inclusiv acel 2-1 în tur). Acest meci pare mult mai ușor pentru multi-campioană, care după titlul din 2017 vrea să și-l adauge și pe cel din 2019, care ar fi al 21-lea din istoria celor de la Malmö.

Locul 3, Hammarby, deși joacă pe teren propriu ultimul meci al sezonului (cu Hacken), nu se poate lăuda că va avea un meci ușor, pentru că în ultimele șapte întâlniri directe nu a obținut decât o victorie și un meci egal (cei de la Hacken au cinci victorii, în ultimele șapte „directe”), așa că fostul lider din Allsvenskan va trebui să se mobilizeze exemplar, pentru a câștiga acest meci (de preferat la scor, mai ales că golaverajul poate conta). Dar nici așa, cei de la Hammarby nu pot fi siguri că vor obține al doilea titlu național (după cel din îndepărtatul 2001), pentru că totul depinde de ceea ce va face liderul în deplasarea de la Norrkoping, unde are și opțiunea unui rezultat de egalitate.

Cât privește lupta de la subsolul clasamentului, Eskilstuna și Sundsvall – ambele cu câte 20 de puncte, care încheie clasamentul (sunt pe locurile 15 și 16), par că sunt retrogradate sigure, pentru că în ultima etapă cele două echipe vor avea deplasări grele: Eskilstuna va juca la Falkenberg (locul 14, cu 22 puncte), respectiv Sundsvall va juca la Stockholm, cu A.I.K. (deci, zero șanse la vreun punct).

Am amintit de Falkenberg, care va juca cu Eskilstuna cel mai important meci al sezonului, pentru că are șansa (teoretică) de a scăpa și de locul de baraj, dacă va bate „lanterna roșie”. Numai că în fața dorinței celor de la Falkenberg stă meciul Sirius – Kalmar, unde se întâlnesc două echipe ce pot ajunge la o „înțelegere”. Sirius are 26 de puncte (deci, este salvată și de la baraj), iar Kalmar are 23 de puncte. O eventuală victorie a celor de la Kalmar ar face ca ambele echipe să adune câte 26 de puncte, iar un eventual succes al celor de la Falkenberg nu le-ar aduce acestora decât un total de 25 de puncte.

O altă echipă care poate intra în „hora” barajului este Ostersunds (locul 12, cu 25 de puncte), care are o deplasare grea la Göteborg (cu I.F.K.), dar golaverajul acesteia (26-45, -19) este mai bun ca cel al  celor de la Falkenberg (24-62, -38), fiind greu de crezut că aceasta din urmă „va turna” goluri celor de la Eskilstuna (îi trebuie o victorie la 20 de goluri diferență!), iar Ostersunds va pierde la 15 goluri diferență la Göteborg.

Dar dacă Eskilstuna câștigă la Falkenberg? Atunci, pe lângă marea surpriză a finalului de campionat pe care o va produce, nou-promovata va merge la baraj, în ceasul al 12-lea, iar Falkenberg și Sundsvall vor lua drumul ligii secunde. Ce să mai spun? Baftă și inspirație, vă doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *