Noiembrie – Ultimul bal… în preliminariile „Euro 2020”

Parafrazând titlul unui celebru film românesc, lansat la finalul lui 1989, vreau să prezint situația existentă, în acest moment în grupele preliminare pentru calificarea la turneul final al Campionatului European 2020. Mai sunt de jucat două etape, iar în grupele cu câte cinci echipe (de la A la E), situația este departe de a fi clarificată, aceasta urmând să se rezolve fie în penultima etapă (care se va desfășura în perioada 14-16 noiembrie 2019), fie în ultima etapă (care și-a programat meciurile în perioada 17-19 noiembrie). În grupele cu câte șase echipe (de la F la J) avem, deja, cinci calificate certe pentru turneul final, cea mai clară situație fiind în grupa I, unde atât Belgia, cât și Rusia sunt deja în turneul final, distanța față de locul 3 fiind atât de mare, încât acestea nu mai pot fi ajunse. Să vedem care este situația, pe îndelete, în fiecare din cele zece grupe preliminare.

Grupa A: Pe primul loc al clasamentului este Anglia (cu 15 puncte, din 6 meciuri; golaveraj: 26-6), urmată, pe locul 2, de Republica Cehă(cu 12 puncte, tot din 6 meciuri; golaveraj: 11-9), pe locul 3 fiind surpriza Kosovo (cu 11 puncte, tot din 6 meciuri; golaveraj: 12-10), pe ultimele două poziții (4 și 5) fiind Muntenegru și Bulgaria (ambele cu câte 3 puncte, dar din 7 meciuri, dar nici una nu are vreo victorie; golaveraje: 3-15, respectiv 5-17), acestea fiind, de departe, marea dezamăgire a preliminariilor. Cel puțin din punctul de vedere al propriilor suporteri. În etapele rămase de jucat, avem parte numai de derby-uri: la 14 noiembrie se joacă: Cehia – Kosovo și Anglia – Muntenegru, de rezultatul meciului din Cehia depinzând modul în care se vor juca ultimele două meciuri ale grupei, la 17 noiembrie: Bulgaria – Cehia și Kosovo – Anglia. Teoretic, Kosovo are șanse de calificare (de pe locul 2), dacă va face o (mare) surpriză în Cehia, dar singura variantă pentru kosovari este doar victoria, pentru că un eventual rezultat de egalitate ar avantaja Cehia, fiind greu de crezut că în ultima etapă Kosovo va bate Anglia, chiar dacă joacă pe teren propriu.

Grupa B: Aici, pe locul 1 o avem pe Ucraina (cu 19 puncte, din 7 meciuri; golaveraj: 15-2), echipa fiind deja calificată pentru turneul final, deoarece pe locul 2 este Portugalia (cu 11 puncte, din 6 meciuri; golaveraj: 14-6). Pe locul 3 o găsim pe Serbia (cu 10 puncte, din 6 meciuri; golaveraj: 12-13), pe locul 4 staționează Luxemburg (cu 4 puncte, din 6 meciuri; golaveraj: 5-11), iar pe locul 5 se află Lituania (cu 1 punct, din 7 meciuri; golaveraj: 5-19). Dacă problema locului 1 este, deja, clarificată, Ucraina rămânând neclintită pe prima treaptă a podiumului, indiferent de rezultatele ultimelor două etape, pentru al doilea loc ce duce la turneul final, atât Portugalia, cât și Serbia au motive să creadă în șansa lor. La 14 noiembrie se joacă: Portugalia – Lituania și Serbia – Luxemburg, două meciuri în care gazdele pornesc ca favorite certe, orice alt semn  în afara celui „1”, putând fi considerat o (foarte mare) surpriză. Așa că, în ultima etapă, la 17 noiembrie, meciurile Luxemburg – Portugalia și Serbia – Ucraina, deși două partide diametral opuse ca forțe care vor fi față-în-față, își au partea lor de importanță. Dacă portughezii pornesc, din nou, cu prima șansă, chiar dacă joacă în deplasare, mai greu va fi pentru Serbia, care va trebui să depună eforturi mari pentru a câștiga cu liderul grupei, dar chiar și așa, șansele de calificare ale „plavilor” sunt zero, dacă lusitanii obțin victoria în Marele Ducat.

Grupa C: Pe locul 1 este Germania (tot cu 15 puncte și tot din 6 jocuri; golaveraj: 20-6), fiind urmată, pe locul 2 de Olanda (cu 15 puncte, din 6 meciuri; golaveraj: 19-7), pe locul 3 fiind Irlanda de Nord (cu 12 puncte, din 6 meciuri; golaveraj: 8-7). Departe de cele trei din frunte, pe locul 4 se află Belarus (cu 4 puncte, din 7 meciuri; golaveraj: 4-12), iar pe locul 5 stă Estonia (cu 1 punct, din 7 meciuri; golaveraj: 2-21). Este o grupă extrem de „fierbinte”, chiar dacă cele două din frunte, datorită programului pe care îl mai au de jucat, se pot califica braț-la-braț. La 16 noiembrie se joacă: Germania – Belarus și Irlanda de Nord – Olanda, iar dacă primul meci are, deja, o învingătoare certă, mai greu va fi pentru „batavi” la Belfast, pentru că britanicii au doar șansa victoriei, pentru a mai spera într-o minune a calificării. Iar „minunea” se referă la meciurile ultimei etape, de la 19 noiembrie, când se joacă: Germania – Irlanda de Nord și Olanda – Estonia. Chiar dacă în decursul istoriei fotbalistice am mai întâlnit preliminarii de „Euro” când nord-irlandezii le-au făcut viața grea germanilor, câștigând ambele meciuri (este vorba de preliminariile pentru „Euro 1984”), este greu de crezut că băieții lui Jogi Löw vor face greșeala să nu profite de al doilea meci consecutiv pe teren propriu. Pentru că Olanda va câștiga, sigur, cu Estonia, singura soluție pentru britanici este să obțină cele trei puncte în Germania. Dar despre cum se vor desfășura partidele acestei ultime etape, depinde ce se va întâmpla, în primul rând, la 16 noiembrie.

Grupa D: Pe locul 1 este Danemarca (cu 12 puncte, din 6 meciuri; golaveraj: 16-5), fiind urmată, pe locul 2 de Republica Irlanda (tot cu 12 puncte, dar din 7 meciuri; golaveraj: 6-4). Pe locul 3 este Elveția (cu 11 puncte, din 6 meciuri; golaveraj: 12-5), pe locul 4 stă Georgia (cu 8 puncte, din 7 meciuri; golaveraj: 7-10), iar pe locul 5 este Gibraltar (fără nici un punct în cele 6 meciuri jucate; golaveraj: 2-19). Cum la 15 noiembrie se joacă: Danemarca – Gibraltar și Elveția – Georgia, este clar că „finala” grupei va fi în ultima etapă, programată la 18 noiembrie, când se joacă: Irlanda – Danemarca și Gibraltar – Elveția. Gibraltar va rămâne, sigur, fără vreun punct obținut în aceste preliminarii, iar pe lângă asta va avea și golaverajul destul de „zdruncinat”, așa că, atât Danemarca, cât și Elveția, se pot considera cu câte trei puncte la „zestre”, înaintea ultimei runde a preliminariilor. Mai rămâne de văzut ce vor face irlandezii în ultima etapă, când își vor juca șansa calificării cu danezii, mai ales că o victorie a insularilor ar face ca ambele echipe să termine la egalitate de puncte (15), iar atunci va intra în calcul criteriul meciurilor directe. Iar după 1-1 în Danemarca, un eventual succes al Republicii Irlanda la 18 noiembrie ar califica insularii pentru turneul final, alături de Elveția (aceștia sigur vor face 6 puncte în cele două meciuri pe care le mai au de jucat, putând accede la turneul final chiar de pe locul 1). Dar nu este exclus ca Danemarca să bată la Dublin, iar atunci aceasta se va califica de pe locul 1 (cu 18 puncte), iar pe locul 2 urmând să fie Elveția (cu 17 puncte). Dar dacă Georgia va face egal sau va câștiga în Elveția? Să fim serioși!

Grupa E: Pe locul 1 este Croația (cu 14 puncte, din 7 meciuri; golaveraj: 14-6), urmată, pe locul 2, de Ungaria (cu 12 puncte, tot din 7 meciuri; golaveraj: 8-9), pe locul 3 este Slovacia (cu 10 puncte, din 6 meciuri; golaveraj: 10-8), pe locul 4 o găsim pe Țara Galilor (cu 8 puncte, din 6 meciuri; golaveraj: 6-6), iar pe locul 5 stă Azerbaidjan (cu un singur punct, din 6 meciuri; golaveraj: 5-14). Croația și Ungaria sunt dezavantajate de faptul că mai au de jucat doar un singur meci, care nu le poate aduce decât ce mult 3 puncte, cea mai bine plasată echipă în vederea calificării la turneul final fiind Slovacia, care mai are de jucat două meciuri. La 16 noiembrie se joacă: Croația – Slovacia și Azerbaidjan – Țara Galilor, iar la 19 noiembrie sunt programate întâlnirile: Slovacia – Azerbaidjan și Țara Galilor – Ungaria. Deși galezii pot face șase puncte în cele două meciuri pe care le mai au de jucat, este greu de crezut că având numai 14 puncte se pot califica, în condițiile în care Croația a adunat, deja, 14 puncte, iar la un eventual final la egalitate de puncte, croații sunt avantajați de meciurile directe (2-1 și 1-1). Așa că dacă bat tot, galezii mai au o șansă de calificare numai și numai dacă Slovacia câștigă în Croația (condiție absolut obligatorie!). Cât o privește pe Ungaria, meciul din Țara Galilor este deosebit de important, dar asta va depinde și de ceea ce se întâmplă în penultima etapă, care va pregăti terenul pentru jocurile de la 19 noiembrie, când se poate întâmpla ca nu mai puțin de patru echipe să joace cu calificarea pe masă.

Grupa F (toate echipele au jucat 8 meciuri): Pe locul 1 este Spania (cu 20 de puncte; golaveraj: 19-5), deja calificată pentru turneul final, pe locul 2 este Suedia (cu 15 puncte; golaveraj: 18-9), pe locul 3 este România (cu 14 puncte; golaveraj: 17-8), pe locul 4 este Norvegia (cu 11 puncte; golaveraj: 17-8), pe locul 5 este Malta (cu 3 puncte; golaveraj; 2-18), iar pe locul 6 este Insulele Feroe (tot cu 3 puncte, dar cu golaveraj mal slab: 4-23). Aici, ecuația calificării se va rezolva, în proporție foarte mare, în meciurile penultimei etape, de la 15 noiembrie: România – Suedia, Norvegia – Insulele Feroe și Spania – Malta. Că norvegienii vor obține trei puncte, nu se îndoiește nimeni (ar fi o mare surpriză și un eventual rezultat de egalitate, ce să mai spun de o înfrângere a vikingilor!), că Spania nu va mai da 12 goluri maltezilor (ca-n 1983) este fa fel de clar (dar nici nu va pierde), dar ce va fi la București, când România va da piept cu Suedia? De avantajul terenului propriu nu mai poate fi vorba, dacă ținem cont de forma pe care o au suedezii în acest moment și la ce (nu prea) joacă echipa antrenată de Cosmin Contra, mai mult ca sigur că în seara acestei zile vom putea cunoaște a doua calificată pentru turneul final. Iar dacă nu atunci, la 18 noiembrie sigur (logic, că doar este ultima etapă!), când sunt programate meciurile: Suedia – Insulele Feroe, Malta – Norvegia și Spania – România. Cred că nici cel mai tâmpit om din lume nu poate spune că Suedia nu va obține cele trei puncte în fața celor din Insulele Feroe, sau că Norvegia nu va face un meci bun în Malta, de unde s-ar putea întoarce chiar cu cele trei puncte! Dar nu cred că cineva crede că România poate da lovitura în Spania și să revină de acolo cu o victorie sau, în cel mai bun caz, cu un rezultat de egalitate, care mai poate fi bun doar decât la statistică, dacă la 15 noiembrie deznodământul meciului cu Suedia nu va fi cel așteptat de iubitorii de fotbal din țara noastră. Dacă vom bate, totuși, Suedia la București (condiție unică și obligatorie pentru șansa calificării la turneul final), atunci în Spania, România va trebui să se auto-depășească mai mult decât este obișnuită să o facă, în meciurile cu miză, dar dați-mi voie să mă îndoiesc că se va putea întâmpla așa ceva! De ce? Pentru că importantul meci cu Suedia se va juca la București, unde, mai nou, colcăie huliganii și extremiștii pe „Arena Națională”! Iar aceștia, numai bine nu pot aduce fotbalului românesc!

Grupa G (toate echipele au jucat câte 8 meciuri): Pe locul 1 este Polonia (cu 19 puncte; golaveraj: 13-2), deja calificată matematic pentru turneul final, pe locul 2 este Austria (cu 16 puncte; golaveraj: 17-7), pe locul 3 este Slovenia (cu 11 puncte; golaveraj: 13-8), pe locul 4 este Israel (tot cu 11 puncte; golaveraj; 15-15), pe locul 5 este Macedonia de Nord (tot cu 11 puncte, dar golaveraj negativ: 10-11), iar pe locul 6 este Letonia (care nu a obținut nici un punct, având golaveraj: 2-27). În această grupă nici măcar problema locului 2 nu mai este de nerezolvat, pentru că cele cinci puncte avans ale Austriei față de trio-ul cu câte 11 puncte fiecare reprezintă un avantaj de care urmașii „Wunderteam”-ului pot profita din plin, în penultima etapă, la 16 noiembrie, când sunt programate meciurile: Slovenia – Letonia, Israel – Polonia și Austria – Macedonia de Nord. Un eventual (și absolut logic!) succes al austriecilor cu nord-macedonenii ar pune punct oricăror șanse (chiar și cele teoretice) pe care la mai au Slovenia și Israel, pentru că în ultima etapă, la 19 noiembrie, sunt programate meciurile: Macedonia de Nord – Israel, Letonia – Austria și Polonia – Slovenia. Altfel spus, „de nici doi bani speranță” pentru Slovenia sau Israel, indiferent de ceea ce fac în aceste meciuri. Dar dacă, totuși, nord-macedonenii bat în Austria? Nu contează, pentru că austriecii sigur fac cel puțin un punct în deplasarea din Letonia (fiind greu de crezut că nu pot obține chiar 3 puncte), și chiar dacă jocul rezultatelor ar duce la o eventuală egalitate de puncte, Austria are avantajul meciurilor directe cu Macedonia de Nord (4-1) și Slovenia (1-0 și 1-0), la limită cu Israel (3-1 și 2-4), dar, având, totuși, golaverajul de partea sa.

Grupa H (toate echipele au jucat câte o meciuri): Pe locul 1 este Franța (cu 19 puncte; golaveraj: 21-5), pe locul 2 este Turcia (tot cu 19 puncte; golaveraj: 16-3), pe locul 3 este Islanda (cu 15 puncte; golaveraj: 12-10), pe locul 4 vine Albania (cu 12 puncte; golaveraj: 14-10), pe locul 5 este Andorra (cu 3 puncte; golaveraj: 1-16) și pe locul 6 este Republica Moldova (tot cu 3 puncte, dar golaveraj mai slab: 2-22). Cu ultimele două jocuri în deplasare (din care una cu Turcia), este greu de crezut că Islanda mai poate emite pretenții de calificare, mai ales că are și handicapul celor patru puncte mai puține față de duetul din frunte. Așa că singura întrebare pentru această grupă este: care va fi echipa care va termina pe locul 1 și care va termina pe locul 2. Pentru că de calificat, ambele (Turcia și Franța) vor merge la turneul final. Iar la 14 noiembrie sunt programate meciurile: Turcia – Islanda, Albania – Andorra și Franța – Republica Moldova, meciuri care, mai mult ca sigur, vor pune punct oricăror emoții (mai mult sau mai puțin reale) în ceea ce privește calificarea. Iar la 17 noiembrie se joacă: Albania – Franța, Andorra – Turcia și Republica Moldova – Islanda. Având avantajul meciurilor directe cu Franța (2-0 și 1-1), Turcia poate termina grupa pe locul 1, pentru că hop-ul numit Islanda poate fi trecut cu ușurință, iar deplasarea din Andorra nu le poate aduce „ienicerilor” decât o lejeră (și așteptată) îmbunătățire a golaverajului. Nici Franța nu are de ce să se teamă de meciurile pe care le mai are de jucat (mai ales dacă va afla deznodământul de la meciul Turcia – Islanda), singura problemă a „tricolorilor” fiind aceea a îmbunătățirii golaverajului, deși handicapul dublei cu Turcia nu-i va ajuta prea mult nici în această privință, pentru a termina în fruntea grupei.

Grupa I (toate echipele au jucat câte 8 meciuri): Pe locul 1 este Belgia (cu 24 de puncte, maxim de puncte din întreaga campanie de calificare; golaveraj: 30-1), pe locul 2 este Rusia (cu 21 de puncte; golaveraj: 27-4), pe locul 3 este Cipru (cu 10 puncte; golaveraj; 13-12), pe locul 4 este Scoția (cu 9 puncte; golaveraj: 11-17), pe locul 5 este Kazahstan (cu 7 puncte; golaveraj; 9-13), iar pe locul 6 este San Marino (fără nici un punct și fără nici un gol; golaveraj: 0-43). Aici, problema calificării pentru turneul final este, deja, rezolvată, Belgia, cu al său record de puncte, și Rusia nu mai pot fi ajunse de nici una dintre cele patru adversare din grupă. Surprinde, desigur, poziția foarte slabă a Scoției, de muți ani „cimpoierii” nu au fost atât de slabi într-o campanie de calificare, iar rușinea este cu atât mai mare, cu cât Cipru este deasupra acestora! La 16 noiembrie, pentru statistică, se joacă: Cipru – Scoția (derby-ul codașelor sau șansa scoțienilor de a mai drege busuiocul… sau cimpoiul!), Rusia – Belgia (derby-ul grupei) și San Marino – Kazahstan (ăsta nu mai este nici un derby), pentru ca la 19 noiembrie să se joace: Belgia – Cipru, Scoția – Kazahstan (chiar ultima șansă pentru gazde de a sălta în clasament) și San Marino – Rusia, meciuri care nu pot avea decât influență la golaveraj.

Grupa J (toate echipele au jucat câte 8 meciuri): Pe locul 1 este Italia (cu 24 de puncte, și aceasta cu maxim de puncte; golaveraj: 25-3), pe locul 2 este Finlanda (cu 15 puncte; golaveraj; 12-8), pe locul 3 este Bosnia/Herțegovina (cu 10 puncte; golaveraj; 17-14), pe locul 4 este Armenia (tot cu 10 puncte, dar golaveraj mai slab: 13-15), pe locul 5 este Grecia (cu 8 puncte; golaveraj; 9-13) și pe locul 6 este Liechtenstein (cu 2 puncte; golaveraj: 2-25). După ratarea prezenței la turneul final al Campionatului Mondial din Rusia (în 2018), Italia a luat taurul de coarne (nu pe cel torinez, fiți pe pace!) și a pregătit actuala campanie a preliminariilor pentru „Euro 2020” așa cum trebuie, antrenorul Roberto Mancini având meritul de a readuce speranța suporterilor italieni într-un parcurs foarte bun la turneul final. Marea dezamăgire este, însă, Grecia, echipă care, la fel ca Scoția (din grupa I) a prins poate cea mai slabă formă la o campanie de calificare, din ultimii, să spunem, 10-12 ani! Finlanda, însă, este – de departe – cea mai frumoasă surpriză a grupei, scandinavii având, prin prisma avantajului de cinci puncte, ocazia de a se califica pentru turneul final, mai ales că și meciurile pe care urmează să le joace îi avantajează din plin. La 15 noiembrie se joacă: Armenia – Grecia (o bună șansă pentru greci de a se reabilita în clasament), Finlanda – Liechtenstein (gazdele au cele trei puncte ca și asigurate, orice alt rezultat fiind o mare surpriză) și Bosnia/Herțegovina – Italia, iar la 18 noiembrie, în ultima etapă a calificărilor, se joacă: Italia – Armenia (foc de artificii pentru calificarea „squadrei”), Liechtenstein – Bosnia/Herțegovina și Grecia – Finlanda (un meci care contează doar pentru orgoliul celor din Elada, care au șansa de a obține cel puțin 4 puncte din ultimele două meciuri).

Așadar, aceasta a fost trecerea în revistă a situației din prezent în campania de calificare pentru Campionatul European din 2020, competiție la care dați-mi voie să mă îndoiesc că România va fi prezentă, fiind astfel pentru prima dată când o țară-gazdă nu se califică pentru turneul final. Cât privește șansa pariorilor de face bani frumoși cu meciurile ultimelor două etape din preliminarii, miza pe goluri nu este, poate cea mai bună soluție, fiind de așteptat ca echipele să nu se arunce în atac (poate, eventual, la meciurile unde diferența de valoare este foarte mare), varianta de pariere fiind pe unul din semnele „1”, „X” sau „2” sau combinate după cum se dorește. Baftă tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *