Campionatul Județean Arad: De la început până în prezent… și cu speranță în viitor! (Episodul 8)

Returul ediției 1971/1972… La sfârșitul sezonului de toamnă, pe primul loc în clasamentul primului eșalon județean este Olimpia Arad, cu 25 de puncte (golaveraj: 54-14), urmată de Crișana Sebiș – tot cu 25 de puncte (golaveraj: 35-9), iar pe locul al III-lea se află nou-promovata F.Z. Arad – cu 19 puncte (golaveraj: 35-18). Echipa din Sebiș are meritul că este neînvinsă, având 11 victorii și trei rezultate de egalitate, în cele 14 meciuri jucate, liderul având 12 victorii, un rezultat de egalitate și o înfrângere. În partea inferioară a clasamentului, după excluderea celor de la Luptătorul Lipova (nou-promovată la începutul ediției), situația în lupta pentru evitarea retrogradării este departe de a fi clarificată, nu mai puțin de șase echipe (Progresul Pecica și Victoria Ch. Criș – ambele cu câte 11 puncte, Frontiera Curtici și Foresta Beliu – ambele cu câte 10 puncte, Șiriana Șiria și Mureșul Lipova – ambele cu câte 9 puncte) fiind destul de aproape de „lanterna roșie”, Banatul Vinga, care a acumulat doar 5 puncte. Se anunța, astfel, un retur „încins”, iar meritul echipelor participante este acela că au reușit să aducă tot mai mulți spectatori la meciurile primului eșalon, interesul pentru competiție crescând în mod considerabil. Ca o noutate pentru retur, să menționez faptul că echipa Olimpia Arad și-a schimbat denumirea în „Constructorul Arad”. Iată cum s-au derulat meciurile etapelor din sezonul de primăvară…

Etapa a XVI-a: Constructorul/Olimpia Arad – Șoimii Pâncota 3-0, Stăruința Dorobanți – Libertatea Arad 3-0, Foresta Beliu – Banatul Vinga 0-2, Mureșul Lipova – Șiriana Șiria 2-1, Progresul Pecica – F.Z. Arad 2-1, Frontiera Curtici – Victoria Ineu 4-1, Victoria Ch. Criș – Crișana Sebiș 0-1 (Foresta Arad a stat). Prima mare surpriză a startului de sezon este victoria „lanternei roșii” la Beliu. *** Pecica bate locul 3 și își adaugă două puncte prețioase în tentativa de evadare din „zona minată” a clasamentului. *** Constructorul și Sebiș merg mână-de-mână în fruntea ierarhiei, vice-liderul obținând o victorie la limită în deplasarea de la Chișineu-Criș. *** Curtici, o altă echipă din subsol, bate sever pe Ineu și saltă în clasament,

Etapa a XVII-a: Banatul Vinga – Constructorul/Olimpia Arad 0-4, Crișana Sebiș – Foresta Arad 4-0, Șiriana Șiria – Foresta Beliu 2-0, Victoria Ineu – Mureșul Lipova 1-0, Libertatea Arad – Frontiera Curtici 4-5, Șoimii Pâncota – Victoria Ch. Criș 5-2, F.Z. Arad – Stăruința Dorobanți 1-0 (Progresul Pecica a stat). A fost o etapă cu chef de goluri, cu un total de 29 de reușite ale atacanților. *** Liderul (dar la golaveraj cu cei din Sebiș) pune la punct „lanterna roșie” chiar pe terenul acesteia. *** Sebiș bate cu același scor pe Foresta Arad și o talonează îndeaproape pe Constructorul. *** Meci de infarct în cartierul Sânicolau-Mic, cu o evoluție interesantă a scorului, oaspeții conducând cu 3-1 la pauză și cu 5-1 în minutul 64, gazdele având o spectaculoasă revenire pe final, marcând în minutele 71, 78 și 84, dar fără efect pentru a obține măcar un punct. *** Pâncota câștigă destul de greu meciul cu Chișineu-Criș, în minutul 70 fiind 3-2 (după 3-0), gazdele marcând de alte două ori abia pe final de meci. *** În derby-ul pentru locul 3, F.Z. învinge Stăruința cu golul lui Măcean (min. 47) și urcă, din nou, pe locul al treilea.

Etapa a XVIII-a: Progresul Pecica – Victoria Ineu 0-1, Frontiera Curtici – Crișana Sebiș 0-0, Foresta Beliu – F.Z. Arad 2-4, Mureșul Lipova – Banatul Vinga 5-1, Stăruința Dorobanți – Șoimii Pâncota 1-0, Victoria Ch. Criș – Libertatea Arad 3-0 (neprezentare oaspeți), Foresta Arad – Șiriana Șiria 4-0 (Constructorul/Olimpia Arad a stat). Crișana profită de ziua de pauză a liderului și urcă pe prima poziție, după egalul fără goluri de la Curtici (dar ambele echipe au terminat meciul în inferioritate numerică). *** F.Z. Arad, după victoria de la Beliu, acumulează puncte și ajunge la șase lungimi sub Constructorul. *** Lipova bate „lanterna roșie” la scor, dar în minutul 5 era 1-1. *** Libertatea nu se prezintă la Chișineu-Criș, iar gazdele, cu cele două puncte obținute fără joc, urcă în clasament. *** După 0-0 la pauză, Foresta Arad câștigă la scor meciul cu Șiria, iar oaspeții stau, în continuare, în partea inferioară a clasamentului.

Etapa a XIX-a: F.Z. Arad – Constructorul/Olimpia Arad 0-5, Crișana Sebiș – Foresta Beliu 5-0, Șoimii Pâncota – Mureșul Lipova 2-2, Banatul Vinga – Stăruința Dorobanți 1-1, Șiriana Șiria – Progresul Pecica 1-0, Victoria Ineu – Victoria Ch. Criș 3-1, Foresta Arad – Libertatea Arad 2-1 (Frontiera Curtici a stat). Revenită după ziua de pauză, Constructorul câștigă la scor pe terenul F.Z.-ului și pune, din nou, opt puncte distanță față de aceasta. *** Liderul bate la același scor (5-0) și își menține poziția de frunte, la un punct de arădenii de la Constructorul. *** După ce a condus cu 2-0 la pauză, în deplasarea de la Pâncota, Mureșul Lipova a trebuit să se mulțumească cu împărțirea punctelor, gazdele marcând în minutele 46 și 68 golurile care au stabilit scorul final: 2-2. *** „Lanterna roșie” o încurcă pe Stăruința, dar ambele goluri ale partidei au fost marcate de gazde, Manușov greșind poarta, marcând un… autogol. *** Cu golul marcat în chiar debutul reprizei secunde, Șiria obține două puncte extrem de prețioase, după un meci pe care ambele echipe l-au terminat cu numai 10 oameni pe teren (Fălcan și Chepețan fiind eliminați). *** După ce nu s-a prezentat etapa trecută, Libertatea merge, totuși, în cartierul Grădiște, dar pierde la limită în fața „lemnarilor”.

Etapa a XX-a: Mureșul Lipova – Crișana Sebiș 2-1, Stăruința Dorobanți – Constructorul/Olimpia Arad 2-0, Progresul Pecica – Foresta Arad 2-1, Frontiera Curtici – F.Z. Arad 5-1, Victoria Ch. Criș – Șiriana Șiria 1-0, Banatul Vinga – Șoimii Pâncota 2-2, Foresta Beliu – Victoria Ineu 0-0 (Libertatea Arad a stat). Este etapa în care Mureșul Lipova și Stăruința Dorobanți au pus frână celor două echipe din frunte, ambele fiind conduse la pauză cu 2-0. *** Pecica bate „lemnarii” din Arad și se depărtează, pas-cu-pas, de zona periculoasă din subsolul clasamentului. *** Curtici bate la scor pe F.Z. și îi coboară pe arădeni de pe podium, locul acestora fiind luat de cei din Dorobanți. *** În derby-ul din subsol, Chișineu-Criș obține două puncte meritate, după victoria la limită în fața celor din Șiria.

Etapa a XXI-a: Constructorul/Olimpia Arad – Crișana Sebiș 0-1, Foresta Arad – Banatul Vinga 2-1, Șoimii Pâncota – Foresta Beliu 3-1, Șiriana Șiria – Frontiera Curtici 2-1, Progresul Pecica – Mureșul Lipova 1-0, Victoria Ineu – Libertatea Arad 7-0, F.Z. Arad – Victoria Ch. Criș 3-1 (Stăruința Dorobanți a stat). Marele derby al campionatului a revenit celor de la Crișana, prin golul marcat de Pop (minutul 79). *** Victoria Ineu administrează o severă „corecție” celor de la Libertatea și se apropie de podiumul primului eșalon. *** Meci dramatic pe F.Z. -ul din Arad, în care istoria partidei s-a scris la pauză, după ce gazdele au condus cu 3-0 (minutul 28), iar oaspeții au replicat cu golurile din minutele 30 și 43. *** Pâncota bate Beliu și o trimite pe aceasta alături de „lanterna roșie”. *** Banatul Vinga are o tresărire de orgoliu în cartierul Grădiște, dar „lemnarii” arădeni marchează, prin Bondor (min. 72), golul care le asigură cele două puncte.

Etapa a XXII-a: Frontiera Curtici – Stăruința Dorobanți 5-3, Crișana Sebiș – Șoimii Pâncota 2-1, Victoria Ineu – Constructorul/Olimpia Arad 1-0, Mureșul Lipova – Foresta Arad 0-2, Libertatea Arad – Progresul Pecica 3-0, Foresta Beliu – Victoria Ch. Criș 2-2, Banatul Vinga – F.Z. Arad 1-3 (Șiriana Șiria a stat). Meci dramatic la Curtici, cu o repriză secundă care a oferit o evoluție spectaculoasă a scorului. *** Liderul învinge greu, la limită, pe Șoimii Pâncota, după ce a fost 0-0 la pauză. *** Ineu produce surpriza etapei, învingând pe Constructorul, gazdele fiind la egalitate de puncte (27), cu F.Z. Arad. *** Libertatea câștigă primul meci din retur, victimă fiind Progresul Pecica. *** „Lemnarii” arădeni obțin două puncte prețioase la Lipova. *** F.Z. câștigă pe terenul „lanternei roșii” (după 1-1 la pauză) și-și mențin locul pe ultima treaptă a podiumului.

Etapa a XXIII-a: Constructorul/Olimpia Arad – Șiriana Șiria 4-2, Stăruința Dorobanți – Crișana Sebiș 5-1, Libertatea Arad – F.Z. Arad 3-1, Victoria Ch. Criș – Frontiera Curtici 3-0, Progresul Pecica – Banatul Vinga 7-0, Șoimii Pâncota – Victoria Ineu 0-0, Foresta Arad – Foresta Beliu 1-1 (Mureșul LIpova a stat). O etapă cu multe goluri (28) și la fel de multe surprize. *** Pecica face scorul etapei cu „lanterna roșie”, care cu greu va mai putea să adune punctele necesare salvării de la retrogradare. *** Stăruința Dorobanți face scor cu liderul clasamentului, într-un joc în care Crișana a fost de nerecunoscut. *** Arădenii de la Constructorul câștigă destul de greu meciul de pe teren propriu cu Șiria și reduc din diferența de puncte față de locul 1. *** Rezultate de egalitate rezonabile la Pâncota și pe terenul din cartierul Grădiște.

Etapa a XXIV-a: F.Z. Arad – Victoria Ineu 1-2, Constructorul/Olimpia Arad – Foresta Beliu 5-1, Crișana Sebiș – Progresul Pecica 3-1, Victoria Ch. Criș – Banatul Vinga 2-1, Șiriana Șiria – Libertatea Arad 0-1, Stăruința Dorobanți – Foresta Arad 2-0, Frontiera Curtici – Mureșul Lipova 2-2 (Șoimii Pâncota a stat). Victoria Ineu continuă cu evoluțiile foarte bune, bătând-o pe F.Z. chiar la Arad și urcă pe locul al treilea al podiumului. *** Constructorul și Crișana obțin victorii lejere pe teren propriu și continuă lupta „în doi”. *** După 0-0 la pauză, Chișineu-Criș câștigă la limită, acasă, cu „lanterna roșie”. *** Dorobanți câștigă în fața „lemnarilor” arădeni (după 0-0 la pauză) și urcă pe locul 4 al clasamentului. *** Libertatea bate la Șiria și staționează liniștită la jumătatea ierarhiei.

Etapa a XXV-a: Crișana Sebiș – F.Z. Arad 5-0, Foresta Arad – Constructorul/Olimpia Arad 0-2, Libertatea Arad – Șoimii Pâncota 1-0, Victoria Ineu – Șiriana Șiria 2-1, Frontiera Curtici – Progresul Pecica 1-0, Foresta Beliu – Stăruința Dorobanți 3-3, Mureșul LIpova – Victoria Ch. Criș 4-3 (Banatul Vinga a stat). Liderul o pune la respect pe F.Z. Arad și-și păstrează locul de frunte. *** „Lemnarii” arădeni nu au avut nici o șansă în fața „constructorilor”, care au câștigat „muncitorește”, cu câte un gol marcat în fiecare repriză. *** Rezultat de egalitate spectaculos la Beliu, în care s-au marcat șase goluri. *** La fel de multe goluri s-au marcat și la Lipova, gazdele câștigând la limită, după o repriză secundă spectaculoasă (după 1-0 la pauză). *** Libertatea continuă să adune puncte, câștigând la limită cu Pâncota, pe teren propriu.

Etapa a XXVI-a: Banatul Vinga – Crișana Sebiș 0-1, F.Z. Arad – Șiriana Șiria 3-1, Constructorul/Olimpia Arad – Libertatea Arad 3-0, Șoimii Pâncota – Foresta Arad 1-0, Progresul Pecica – Victoria Ch. Criș 2-1, Stăruința Dorobanți – Mureșul Lipova 3-0 (neprezentare oaspeți), Foresta Beliu – Frontiera Curtici 1-4 (Victoria Ineu a stat). Liderul se impune destul de greu pe terenul „lanternei roșii”, după ce la pauză a fost 0-0. *** Constructorul bate Libertatea la scor „de neprezentare” și stă aproape de cei din Sebiș. *** Curtici bate la Beliu (după 4-0 la pauză!) și intră în prima jumătate a clasamentului. *** Pecica câștigă la limită meciul de acasă cu Chișineu-Criș, toate golurile întâlnirii fiind marcate în prima repriză.

Etapa a XXVII-a: Victoria Ineu – Crișana Sebiș 1-0, Mureșul Lipova – Constructorul/Olimpia Arad 0-4, Libertatea Arad – Foresta Beliu 3-1, F.Z. Arad – Foresta Arad 2-3, Frontiera Curtici – Banatul Vinga 5-1, Șiriana Șiria – Șoimii Pâncota 3-1, Progresul Pecica – Stăruința Dorobanți 0-0 (Victoria Chișineu-Criș a stat). Înfrângere dureroasă pentru liderul clasamentului, în fața unei echipe care a avut, totuși, un retur foarte bun, arătând că-și merită locul pe podium. *** Constructorul bate la Lipova și se apropie la doar un punct de Crișana. *** Surpriză și nu prea pe terenul F.Z., „lemnarii” arădeni obținând o victorie meritată, cu care urcă în clasament până pe locul 6. *** Curtici pune capăt speranțelor „lanternei roșii”, mai ales că a avut, pentru a doua oară consecutiv, 4-0 la pauză. *** Șiria bate pe cei de la Pâncota și pune o distanță de trei puncte față de Beliu.

Etapa a XXVIII-a: Constructorul/Olimpia Arad – Frontiera Curtici 7-0, Crișana Sebiș – Șiriana Șiria 5-0, Foresta Arad – Victoria Ineu 0-1, Stăruința Dorobanți – Victoria Ch. Criș 5-0, Șoimii Pâncota – Progresul Pecica 3-0, Banatul Vinga – Libertatea Arad 2-1, Foresta Beliu – Mureșul Lipova 7-2 (F.Z. Arad a stat). O etapă foarte productivă, în care s-au marcat 33 de goluri! *** După ce a condus de două ori cu 4-0 la pauză, în etapele anterioare, de data aceasta Curtici a fost condusă cu acest scor după 45 de minute, pierzând, în final, la un scor neașteptat de sever meciul cu Constructorul. *** Liderul bate pe Șiria la scor, dar tremură pentru locul ocupat. *** Dorobanți marchează de cinci ori în meciul de pe teren propriu, și cu 64 de goluri marcate o egalează în clasamentul eficacității pe Crișana Sebiș. *** Cu o ultimă tresărire de orgoliu, Beliu o bate „ca pe fasole” pe Mureșul Lipova. *** Pâncota își mai adaugă două puncte la zestre, dar la pauza meciului cu Pecica a fost 0-0. *** „Lanterna roșie”, după ce a fost condusă la pauză, obține două puncte meritate, dar care nu-i mai aduc nici un folos.

Etapa a XXIX-a: Victoria Ineu – Banatul Vinga 7-0, F.Z. Arad – Mureșul Lipova 1-1, Victoria Ch. Criș – Foresta Arad 1-1, Libertatea Arad – Crișana Sebiș 4-2, Frontiera Curtici – Șoimii Pâncota 1-0, Progresul Pecica – Constructorul/Olimpia Arad 0-2, Șiriana Șiria – Stăruința Dorobanți 2-1 (Foresta Beliu a stat). Cum se poate pierde un titlu de campion în doar 90 de minute? A arătat-o Crișana Sebiș, care a pierdut, în cartierul Sânicolaul-Mic, cel mai important meci al campionatului. *** Constructorul câștigă la Pecica, urcă pe locul 1 și devine campioană cu o etapă înainte de final, pentru că Sebiș va sta în ultima etapă. *** Victoria Ineu nu are milă de „lanterna roșie” și face cu ea scorul etapei. *** Șiria obține două puncte prețioase cu Dorobanți și păstrează distanța față de Beliu. *** Un rezultat echitabil de egalitate în meciul de pe terenul „F.Z.”, cu oaspeții deschizând scorul, iar gazdele egalând până la pauză. *** La fel, un echitabil 1-1 la Chișineu-Criș, cu câte un gol marcat în fiecare repriză.

Etapa a XXX-a, ultima: Constructorul/Olimpia Arad – Victoria Ch. Criș 8-0, Mureșul Lipova – Libertatea Arad 4-3, Foresta Arad – Frontiera Curtici 2-0, Șoimii Pâncota – F.Z. Arad 1-2, Stăruința Dorobanți – Victoria Ineu 0-0, Banatul Vinga – Șiriana Șiria 0-3 (neprezentare gazde), Foresta Beliu – Progresul Pecica 3-0 (neprezentare oaspeți). FINIS CORONAT OPUS („Sfârșitul încununează opera): cum echipa Crișana Sebiș a stat în această etapă, Constructorul/Olimpia Arad este noua campioană a județului, și pentru a patra oară consecutiv titlul rămâne în orașul Arad! *** Victoria Ineu și Stăruința Dorobanți au oferit un 0-0 spectaculos, așa, ca de final de campionat. *** F.Z. are o tresărire de orgoliu și câștigă la Pâncota, dar nu poate urca mai sus de locul 6. *** Vinga și Pecica au decis să nu se mai prezinte la meciul pe care trebuia să-l joace. *** „Lemnarii” arădeni câștigă cu 2-0 în fața „vameșilor” din Curtici și trec în fața acestora în clasamentul final.

Victoria Ineu – Crișana Sebiș 1-0 și Libertatea Arad – Crișana Sebiș 4-2. Ca să nu mai amintim de rezultatele de egalitate (toate cu 0-0), pe care Sebiș le-a făcut la Șiria și Beliu (în tur), respectiv la Curtici (în retur)! Acestea au fost rezultatele care au împiedicat-o pe Crișana Sebiș să devină prima campioană județeană din afara orașului Arad, asta și după ce a avut, la un moment dat, șase puncte avans față de Constructorul/Olimpia! Dacă din cele 8 puncte pierdute în meciurile amintite mai-sus, sebișenii obțineau măcar jumătate, erau campioni județeni (cu 48 de puncte). Dar și așa se poate pierde un titlu de campion! De partea cealaltă, Constructorul/Olimpia a trecut peste hop-urile din retur și s-a impus pe final de ediție, când a știut cum să profite de pașii greșiți pe care i-a făcut Crișana în retur. Cum miza era promovarea directă în Divizia C, vă dați seama ce mare supărare a fost la Sebiș!

Clasamentul final al ediției 1971/1972:

 1. Constructorul/Olimpia Arad ………. 28  23-1-4  101-21  47p
 2. Crișana Sebiș ……………………………. 28  20-4-4  66-23  44p
 3. Victoria Ineu ……………………………… 28  16-7-5  50-30  39p
 4. Stăruința Dorobanți …………………… 28  13-9-6  65-31  35p
 5. F.Z. Arad (P) …………………………….. 28  14-4-10  58-49  32p
 6. Foresta Arad ……………………………. 28  12-5-11  45-42  29p
 7. Frontiera Curtici ……………………….. 28  12-4-12  61-65  28p
 8. Libertatea Arad ………………………… 28  12-4-12  44-50  28p
 9. Șoimii Pâncota …………………………. 28  9-7-12  46-41  25p
 10. Progresul Pecica ……………………… 28  8-6-14  36-46  22p
 11. Șiriana Șiria …………………………….. 28  9-3-16  34-50  21p
 12. Victoria Chișineu-Criș ……………….. 28  8-5-15  37-61  21p
 13. Mureșul Lipova ………………………… 28  7-6-15  43-72  20p
 14. Foresta Beliu …………………………… 28  4-10-14  37-72  18p
 15. Banatul Vinga ………………………….. 28  4-3-21  28-98  14p
 • Constructorul Arad a promovat direct în Divizia C.
 • Strungul Arad și A.S. Victoria Ineu au promovat în primul eșalon județean.
 • Nou-promovata din Ineu nu are nici o legătură cu vechea „A.S. Victoria Ineu” (care a fuzionat cu „Victoria Ineu”, formând actuala echipă Victoria Ineu, care a terminat campionatul pe locul 3). Nu este vina mea dacă sunteți debusolați de aceste… anomalii, pentru că și eu sunt!
 • Luptătorul Lipova (exclusă din campionat) este singura echipă care a retrogradat. Prin promovarea campioanei, echipa Banatul Vinga își păstrează locul în primul eșalon.
 • În ediția 1972/1973 vor fi tot 16 echipe la start.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *