UTA – Poli… un meci cât un campionat!

      Niciun comentariu la UTA – Poli… un meci cât un campionat!

Deşi „nu mai e ce a fost”, se apropie ziua cea mare pentru Vest din punct de vedere fotbalistic, ziua marelui derby, ziua în care Aradul şi Timişoara îşi dispută supremaţia pentru următoarea perioadă, pe stadionul Motorul din Arad (sună urât asta, deoarece casa UTA-ei e departe de a fi terminată, iar Motorul nu arată ca un stadion de Divizia B – mie, unul, nu mi-a plăcut niciodată).
De la Săvârşin, Zăbrani, Zădăreni sau Dezna până la Orţişoara, Cărpiniş, Cenad sau Recaş nu cred că există cineva care să nu cunoască importanţa acestui derby sau măcar să fi auzit chiar de la ştirile sportive, un meci cât un întreg campionat pentru cele două combatante jucat întotdeauna cu stadionul plin indiferent de divizia în care s-a desfăşurat meciul…
Că tot vorbeam de istorie, primul meci de fotbal jucat în Divizia A între cele două oraşe s-a disputat la Arad pe 29 august 1948, ITA ( denumirea UTA-ei de atunci) şi Poli se întâlneau în etapa a II-a în faţa a aproximativ 6000 de spectatori, arădenii au câştigat cu 2-0 prin golurile lui Karpinetz din minutele 7 şi 9 în timp ce primul meci la Timişoara s-a încheiat cu o remiză albă în etapa a XV a ediţiei 1948-1949 jucată pe 23 martie 1949.
În 17 mai 1964, la un meci Ştiinţa (n.r. Poli) – UTA (scor 3-3) s-a lăsat cu grave incidente, spectatorii bătându-se cu forţele de ordine. Au fost multe arestări, studenţi exmatriculaţi, mulţi răniţi, fiind o partidă neagră din punctul acesta de vedere… Alăturat, în fascimil, este cronica de la acel meci, din ziarul Flacăra Roşie din Arad
Partida de astăzi surprinde cele două combatanta în ipostaze diferite, UTA, pe o pantă ascendentă, şi cu un obiectiv clar, al promovării, în timp ce Poli este pe 15, şi cu mulţumirea ca la finalul acestui campionat să se afle deasupra liniei.
Dar, întotdeauna un meci UTA – Poli este un meci ce nu ţine cont de locurile din clasament şi nici de evoluţiile anterioare ale celor doua echipe, un meci UTA – Poli se va juca întotdeauna cu încrâncenare timp de 90 de minute; şi vin cu un exemplu întorcându-mă în timp când în etapa a VII-a a sezonului 2002-2003 arădenii au câştigat cu 4-3 în faţa Politehnicii ce stătea mult mai bine ca şi textiliştii în clasament. În retur însă, Timişoara s-a răzbunat, învingând cu 1-0 prin golul “călăului” UTA-ei, M. Oprea, cel care a semnat condamnarea UTA-ei spre Divizia B în faţa a 12.000 de spectatori… Din păcate, în ultimii ani, aceste derby-uri nu au fost nici pe departe ce se juca în urmă cu câţiva ani, cele două formaţii şi-au mai pierdut din identitate, iar orgoliile par să nu mai fie aşa de mari. De fapt, dacă e să ne întoarcem puţin în timp, acea adevărată Poli, a căzut pe mâinile lui Zambon, care a dus-o la marginea Bucureştiului şi a obligat-o să joace în campionatul judeţean de acolo. A urmat Poli AEK, adusă de Tony Doboş, prin unirea celor de la AEK Bucureşti şi Poli, din liga a III-a… Apoi, acel hibrid Poli-Recaş, apoi, Poli actuală, cea a suporterilor… însă, din păcate, niciuna din ultimele trei echipe pe care vi le-am enumerat nu mai are de a face cu Poli „cea adevărată”, decât cu numele! Dar, derby-ul, se pare că încă mai atrage interesul fanilor, iar meciul de azi nu va face excepţie, jucându-se cu stadionul plin!

E de la ora 11:00 meciul,  transmis şi pe TV Arad. Să fie fotbal fain, şi fără bătaie între suporteri, că nu-şi mai are rostul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *