Campionatul Județean Arad: De la început până în prezent… și cu speranță în viitor! (Episodul 6)

Returul ediției 1970/1971… Așa cum am văzut, liderul Campionatului Județean I este Olimpia Arad, cu 26 de puncte, fiind urmată de Gloria Arad, cu 25 de puncte, iar pe locul al treilea se afla Crișana Sebiș, cu 20 de puncte. De asemenea, în partea inferioară a clasamentului urma să se dea o luptă crâncenă pentru evitarea retrogradării, nu mai puțin de șase echipe fiind implicate, dacă lăsăm deoparte echipa Banatul Vinga, care cu cele doar 3 puncte acumulate se putea considera pe jumătate în al doilea eșalon județean. Să vedem cum au decurs meciurile sezonului de primăvară…

Etapa a XVI-a, prima din retur: Olimpia Arad – Foresta Arad 2-0, Stăruința Dorobanți – Crișana Sebiș 2-2, Progresul Pecica – Banatul Vinga 3-0, Mureșul Lipova – Șiriana Șiria 2-1, Șoimii Pâncota – Frontiera Curtici 0-1, Libertatea Arad – Gloria Arad 0-3, Foresta Beliu – Victoria Ch. Criș 3-2 (A.S. Victoria Ineu a stat). Cel mai disputat meci al etapei a fost la Beliu, unde oaspeții din Ch. Criș au condus cu 1-0 la pauză, la reluare gazdele marcând de trei ori, după care oaspeții au mai marcat o dată, prin Urs, cu 12 minute înainte de final, relansând partida. *** Crișana Sebiș obține un prețios 2-2 la Dorobanți, după ce a condus, în minutul 57, cu 2-1. *** Olimpia și Gloria obțin victorii absolut logice și continuă lupta pentru supremație. *** Frontiera Curtici dă lovitura la Pâncota și iese, pentru moment, din zona minată din subsolul clasamentului.

Etapa a XVII-a: Victoria Ch. Criș – Olimpia Arad 1-1, Șiriana Șiria – Foresta Beliu 0-1, Foresta Arad – Mureșul Lipova 1-0, Stăruința Dorobanți – Progresul Pecica 1-0, Crișana Sebiș – Șoimii Pâncota 3-1, Frontiera Curtici – Libertatea Arad 1-2, Banatul Vinga – A.S. Victoria Ineu 2-2 (Gloria Arad a stat). A fost o etapă a surprizelor, cea mai mare dintre acestea fiind acest doar 1-1 obținut de lider pe terenul din Chișineu-Criș. *** A doua surpriză a rundei este victoria celor de la Libertatea în deplasare, la Pecica, gazdele reintrând în „zona minată” a clasamentului. *** Victoria Ineu are o repriză secundă foarte bună și anulează avantajul de două goluri al gazdelor (care conduceau cu 2-0 încă din minutul 17!), obținând un punct meritat. *** Crișana Sebiș bate meritat pe Pâncota și merge la patru puncte de locul 4.

Etapa a XVIII-a: Banatul Vinga – Șoimii Pâncota 3-2, Gloria Arad – Victoria Ch. Criș 5-0, A.S. Victoria Ineu – Șiriana Șiria 0-3, Foresta Arad – Progresul Pecica 3-0, Crișana Sebiș – Mureșul Lipova 4-1, Frontiera Curtici – Foresta Beliu 4-0, Olimpia Arad – Stăruința Dorobanți 1-0 (Libertatea Arad a stat). Mare surpriză la Vinga, unde „lanterna roșie” dă semne de viață, câștigând pe merit un meci foarte greu. *** Șiria câștigă la „masa verde” meciul de la Ineu, pe teren gazdele fiind cele care au câștigat cu 3-0! *** Crișana Sebiș continuă să stea în coasta celor două fruntașe, meciul cu cei din Lipova neridicându-i nici o problemă. *** Surprinde victoria la limită a liderului, dar cei din Dorobanți au tras cu dinții pentru a pleca cu un punct.

Etapa a XIX-a: Mureșul Lipova – Stăruința Dorobanți 5-0, Șiriana Șiria – Libertatea Arad 3-0, Foresta Beliu – Banatul Vinga 2-0, Progresul Pecica – Olimpia Arad 0-2, Gloria Arad – Frontiera Curtici 1-0, Șoimii Pâncota – Foresta Arad 2-1, A.S. Victoria Ineu – Crișana Sebiș 0-0 (Victoria Chișineu-Criș a stat). A venit rândul celor de la Gloria să obțină o victorie dificilă, abia la limită, în fața unei echipe care s-a ținut tare. *** Mureșul Lipova răzbună înfrângerea din etapa trecută și bate la scor pe Stăruința Dorobanți. *** Banatul Vinga a rezistat doar 70 de minute fără gol primit la Beliu, gazdele marcând cele două goluri care aveau să le aducă cele două puncte în minutele 70 și 88. *** Liderul câștigă cu 2-0 la Pecica, iar la Progresul apele încep să se agite, echipa fiind foarte aproape de locurile retrogradante.

Etapa a XX-a: Progresul Pecica – Mureșul Lipova 2-0, Crișana Sebiș – Foresta Beliu 2-0, Foresta Arad – A.S. Victoria Ineu 2-1, Victoria Ch. Criș – Frontiera Curtici 4-1, Stăruința Dorobanți – Șoimii Pâncota 0-0, Șiriana Șiria – Gloria Arad 0-4, Banatul Vinga – Libertatea Arad 1-0 (Olimpia Arad a stat). Nu este etapă fără o mare surpriză, iar de data aceasta „bomba” a explodat la Vinga, unde „lanterna roșie” a câștigat la limită un meci extrem de important, care le dă gazdelor „de doi bani speranță”! *** Gloria câștigă la scor net în deplasarea de la Șiria și profită de ziua liberă a liderului, trecând în frunte, la golaveraj (53-14 +39, față de 45-9, +36). *** Victoria Ch. Criș obține o victorie extrem de prețioasă, la capătul unui meci extrem de disputat, în care toate golurile s-au marcat în repriza secundă. *** Pecica face un joc bun și câștigă cu Lipova, fiind în plutonul echipelor care trag nădejde că se vor depărta de locurile „minate”.

Etapa a XXI-a: Foresta Beliu – Foresta Arad 3-1, A.S. Victoria Ineu – Stăruința Dorobanți 1-1, Gloria Arad – Banatul Vinga 3-2, Mureșul Lipova – Olimpia Arad 1-1, Victoria Ch. Criș – Șiriana Șiria 4-0, Libertatea Arad – Crișana Sebiș 0-0, Progresul Pecica – Șoimii Pâncota 1-1 (Frontiera Curtici a stat). O etapă extrem de echilibrată, cu patru rezultate de egalitate care influențează atât partea superioară, cât și pe cea inferioară a clasamentului. *** Deși a condus la pauză cu 1-0, Olimpia s-a văzut egalată în minutul 74 și puțin a lipsit ca gazdele să nu câștige acest meci! *** Meci foarte greu al noului lider, Gloria, deși juca cu „lanterna roșie” chiar pe teren propriu, oaspeții conducând la pauză cu 2-1! *** Din nou fotbaliștii din Chișineu-Criș câștigă după ce marchează de patru ori și din nou toate golurile au fost marcate în repriza a doua.

Etapa a XXII-a: Olimpia Arad – Frontiera Curtici 4-1, Mureșul Lipova – Șoimii Pâncota 2-1, Progresul Pecica – A.S. Victoria Ineu 4-3, Crișana Sebiș – Gloria Arad 2-4, Foresta Arad – Libertatea Arad 6-3, Banatul Vinga – Victoria Ch. Criș 3-2, Stăruința Dorobanți – Foresta Beliu 2-1 (Șiriana Șiria a stat). Este demn de remacat și de apaludat modul în care Banatul Vinga face eforturi pentru a strânge punctele unei eventuale salvări de la retrogradare, de data aceasta victimă căzând echipa din Chișineu-Criș. *** Meci de infarct la Pecica, gazdele conducând cu 4-0 la pauză, dar oaspeții au o revenire de senzație și marchează de trei ori (minutele 56, 58 și 89), fiind la un pas de a egala. *** Învinsă de lider, Crișana Sebiș se depărtează la șapte puncte de locul al doilea, singura grijă fiind acuma păstrarea locului pe podium. *** Olimpia câștigă net în fața celor din Curtici, dar golurile meciului s-au marcat în a doua parte a jocului. *** Un meci extrem de tensionat în cartierul Grădiște, unde Foresta câștigă la scor „de tenis” în fața unei echipe pe care au lăsat-o nervii, având trei jucători eliminați de pe teren!

Etapa a XXIII-a: Gloria Arad – Foresta Arad 3-0, Șoimii Pâncota – Olimpia Arad 1-4, Victoria Ch. Criș – Crișana Sebiș 1-0, A.S. Victoria Ineu – Mureșul Lipova 2-0, Frontiera Curtici – Șiriana Șiria 5-1, Foresta Beliu – Progresul Pecica 1-0, Libertatea Arad – Stăruința Dorobanți 2-2 (Banatul Vinga a stat). Chiar văduvită de jucătorii suspendați, Libertatea a condus cu 2-0 la pauză, dar oaspeții au avut o revenire puternică în repriza secundă, reușind să egaleze cu două minute înainte de final și să plece cu un punct, poate nesperat. *** Continuă duelul la vârf, între Gloria și Olimpia, din nou fiind în atenție golaverajul (+45, respectiv +32). *** Curtici bate pe Șiria la scor, după ce a avut 4-0 la pauză. *** Sebiș pierde la Chișineu-Criș, dar profită de înfrângerea celor de la Foresta Arad și păstrează distanța de cinci puncte față de locul 4.

Etapa a XXIV-a: Olimpia Arad – Șiriana Șiria 7-0, Stăruința Dorobanți – Gloria Arad 0-4, Progresul Pecica – Libertatea Arad 4-1, Foresta Arad – Victoria Ch. Criș 1-0, Mureșul Lipova – Foresta Beliu 1-1, Șoimii Pâncota – A.S. Victoria Ineu 1-4, Banatul Vinga – Frontiera Curtici 1-0 (Crișana Sebiș a stat). După ce a stat în etapa trecută, „lanterna roșie” revine în joc și câștigă în fața celor din Curtici, relansând lupta din subsolul clasamentului, unde cinci echipe sunt implicate direct în lupta pentru menținerea în primului eșalon județean. *** Chiar dacă bate la scor „de maidan”, Olimpia nu punctează decât la golaveraj, pentru că și Gloria a câștigat la Dorobanți și menține avansul minim de un punct. *** Foresta Arad câștig meciul cu Ch. Criș și profită de ziua liberă a celor din Sebiș, apropiindu-se la trei puncte de locul 3. *** Victoria Ineu este insensibilă la nevoia de puncte a celor din Pâncota și câștigă net cu 4-1.

Etapa a XXV-a: A.S. Victoria Ineu – Olimpia Arad 3-0, Frontiera Curtici – Crișana Sebiș 1-0, Libertatea Arad – Mureșul Lipova 2-0, Șiriana Șiria – Banatul Vinga 0-3, Gloria Arad – Progresul Pecica 2-1, Foresta Beliu – Șoimii Pâncota 3-0, Victoria Ch. Criș – Stăruința Dorobanți 1-2 (Foresta Arad a stat). Din nou, „lanterna roșie” iese în evidență într-un mod pozitiv, după ce a câștigat meciul jucat în deplasare la Șiria. *** Cu doar 15 puncte, Șiria și Pâncota simt răsuflarea celor de la Banatul, care au, deja, 14 puncte. *** Liderul s-a chinuit cu Pecica, echipă care a deschis scorul repede (min. 15), dar care nu a putut rezista asalturilor arădenilor, aceștia marcând golul victoriei în minutul 88. *** Victoria Ineu produce surpriza de a o învinge pe Olimpia și se apropie la doar două puncte de podium, în același timp forțând distanțarea liderului la trei puncte.

Etapa a XXVI-a: Olimpia Arad – Banatul Vinga 7-0, Foresta Arad – Frontiera Curtici 1-1, Mureșul Lipova – Gloria Arad 0-3, A.S. Victoria Ineu – Foresta Beliu 3-0, Crișana Sebiș – Șiriana Șiria 5-0, Șoimii Pâncota – Libertatea Arad 0-1, Progresul Pecica – Victoria Ch. Criș 2-0 (Stăruința Dorobanți a stat). De data aceasta, „lanterna roșie” nu a mai putut produce a treia surpriză consecutivă, Olimpia Arad câștigând la scor un meci pe care l-a dominat în totalitate. *** Liderul menține cele trei puncte avans, câștigând la Lipova. *** Crișana câștigă la scor meciul cu Șiria și-și menține distanța față de Ineu, învingătoare la scor „de neprezentare” în fața celor din Beliu. *** Libertatea bate greu la Pâncota și adâncește și mai mult criza „șoimilor”.

Etapa a XXVII-a: Foresta Beliu – Olimpia Arad 2-3, Libertatea Arad – A.S. Victoria Ineu 2-3, Victoria Ch. Criș – Mureșul Lipova 2-0, Banatul Vinga – Crișana Sebiș 5-1, Frontiera Curtici – Stăruința Dorobanți 2-2, Gloria Arad – Șoimii Pâncota 4-0, Șiriana Șiria – Foresta Arad 1-1 (Progresul Pecica a stat). Din nou „epicentrul marii surprize a etapei” este la Vinga, unde Banatul, de acum fosta „lanternă roșie” câștigă la un scor greu de anticipat în fața Crișanei, echipă aflată pe podium. *** Victoria Ineu bate la Arad pe Libertatea și o egalează pe Sebiș, doar golaverajul inferior făcând ca ineuanii să nu fie pe podium. *** Două puncte mari obținute de cei din Chișineu-Criș, în meciul jucat acasă cu Lipova. *** Pecica și Dorobanți au oferit o primă repriză de vis, în care s-au marcat toate cele patru goluri ale partidei. *** Gloria și Olimpia continuă cursa de urmărire, cu avantajul liderului, care are încă trei puncte în fața Olimpiei. *** Pierzând la Arad, Pâncota este noua „lanternă roșie”.

Etapa a XXVIII-a: Foresta Arad – Banatul Vinga 3-0, Progresul Pecica – Frontiera Curtici 0-0, Foresta Beliu – Libertatea Arad 2-1, Stăruința Dorobanți – Șiriana Șiria 10-0, Șoimii Pâncota – Victoria Ch. Criș 3-1, Olimpia Arad – Crișana Sebiș 3-0, A.S. Victoria Ineu – Gloria Arad 0-3 (Mureșul Lipova a stat). Stăruința face „scorul campionatului” și o face pe Șiria noua „lanternă roșie” (la același număr de puncte cu Vinga). *** Meci extrem de tensionat la Ineu, jucătorul Indricău de la gazde fiind eliminat după ce l-a lovit de mai multe ori pe arbitrul Simo Alexandru! *** Olimpia bate la scor pe Sebiș și se menține în coasta liderului, *** Egal prețios pentru Curtici la Pecica și victorie la fel de prețioasă pentru Pâncota în meciul jucat acasă cu Chișineu-Criș.

Etapa a XXIX-a: Crișana Sebiș – Foresta Arad 2-1, Banatul Vinga – Stăruința Dorobanți 6-1, Libertatea Arad – Olimpia Arad 2-4, Gloria Arad – Foresta Beliu 7-0, Frontiera Curtici – Mureșul Lipova 1-1, Șiriana Șiria – Progresul Pecica 3-1, Victoria Ch. Criș – A.S. Victoria Ineu 1-0 (Șoimii Pâncota a stat). Cu cele șase goluri marcate echipei din Dorobanți, Banatul Vinga a adunat 45 după 27 de meciuri jucate și este pe locul 4 în clasamentul eficacității, după Gloria (cu 86 de goluri), Olimpia (78) și… Dorobanți (51)! *** Sebiș câștigă greu meciul de acasă cu Foresta Arad și-și menține locul pe podium. *** Curtici și Lipova „au dat-o la pace”, după un 1-1 care le-a mulțumit pe amândouă. *** Chișineu-Criș face eforturi pentru a aduna punctele salvării și câștigă greu meciul de acasă cu Ineu. *** Câștigând la scor cu Beliu, Gloria își asigură, matematic, al doilea titlu de „campion al județului Arad” și așteaptă liniștită derby-ul cu Olimpia din ultima etapă.

Etapa a XXX-a, ultima: Gloria Arad – Olimpia Arad 1-2, Foresta Arad – Stăruința Dorobanți 3-2, A.S. Victoria Ineu – Frontiera Curtici 0-0, Progresul Pecica – Crișana Sebiș 0-0, Mureșul Lipova – Banatul Vinga 1-2, Victoria Ch. Criș – Libertatea Arad 0-1, Șiriana Șiria – Șoimii Pâncota 1-1 (Foresta Beliu a stat). Pentru a doua oară consecutiv, Gloria Arad pierde acasă meciul jucat în ultima etapă, dar devine campioană, datorită avansului de trei puncte pe care l-a avut față de Olimpia Arad. *** Anulându-se reciproc, Șiria și Pâncota așteaptă verdictul meciului de baraj pentru promovarea în Divizia C, pâncotanii fiind mai expuși retrogradării, în condițiile în care promovează numai două echipe din eșalonul al doilea. *** Banatul Vinga mai produce o mare surpriză, pe final de campionat, câștigând la Lipova și salvându-se matematic de la retrogradare! *** Egaluri „albe” rezonabile în meciurile de la Ineu și Pecica. *** Libertatea are o tresărire de orgoliu și câștigă la limită meciul jucat la Chișineu-Criș. *** Foresta Arad și Stăruința Dorobanți au oferit un meci spectaculos după pauză, cu toate cele cinci goluri marcate în a doua parte a jocului.

Clasamentul final al ediției 1970/1971:

 1. GLORIA ARAD ……………. 28  25-1-2  87-21  51p
 2. Olimpia Arad ………………. 28  23-4-1  80-20  50p
 3. Crișana Sebiș …………….. 28  12-10-6  43-25  34p
 4. A.S. Victoria Ineu ………… 28  12-8-8  45-34  32p
 5. Foresta Arad (P) ………… 28  14-4-10  44-37  32p
 6. Stăruința Dorobanți …….. 28  7-12-9  53-53  26p
 7. Mureșul Lipova …………… 28  9-7-12  33-45  25p
 8. Libertatea Arad ………….. 28  9-6-13  40-49  24p
 9. Foresta Beliu …………….. 28  10-4-14  28-46  24p
 10. Frontiera Curtici …………. 28  8-7-13  38-51  23p
 11. Progresul Pecica ……….. 28  9-4-15  32-41  22p
 12. Victoria Chișineu-Criș …. 28  8-4-16  33-51  20p
 13. Banatul Vinga (P) ………. 28  9-2-17  47-69  20p
 14. Șiriana Șiria (P) …………. 28  7-5-16  27-68  19p
 15. Șoimii Pâncota ………….. 28  6-6-16  31-52  18p
 • Gloria Arad a promovat direct în Divizia C. Nu s-a mai organizat baraj de promovare, deoarece a fost reorganizat sistemul competițional național, mărindu-se numărul de serii în al treilea eșalon, de la 8 serii cu câte 16 echipe la 12 serii cu câte 14 echipe.
 • Au promovat în Campionatul Județean I: Fabrica de Zahăr (F.Z.) Arad, locul 1 în Campionatul Municipal Arad (22: 17-3-2 83-15 37p) și Luptătorul Lipova, locul 1 în Campionatul Județean II (18: 13-2-3 50-17 28p).
 • Prin excluderea echipei Unirea Gurahonț și promovarea directă a echipei Gloria Arad în Divizia C, nu a mai retrogradat nici o echipă. Astfel că Șoimii Pâncota și-a păstrat locul în Campionatul Județean I.
 • În ediția 1971/1972 vor fi tot 16 echipe la start.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *