Din nou în verde. Ca acum 64 de ani!

      Niciun comentariu la Din nou în verde. Ca acum 64 de ani!

Meciul dintre Italia și Grecia, din preliminariile Campionatului European 2020, care s-a jucat la Roma (în fața a 60.000 de spectatori), a atras atenția și prin faptul că gazdele au jucat în echipament… verde! Asta deși italienii sunt cunoscuți cu numele de „albaștrii”! La fel de adevărat este că și Grecia joacă, de obicei, în albastru-alb, dar Regulamentul spune că echipa gazdă își păstrează culorile tradiționale, iar oaspeții (care trebuie să vină cu două rânduri de echipament la ei) sunt nevoiți să recurgă la culorile „de rezervă”.

Iată că într-un articol pe care l-am citit în „Fotbal Vest” de săptămâna asta (nr. 1.391, 15-21 octombrie 2019) se face precizarea că Italia a mai jucat în „verde” un meci internațional – dar atunci a fost vorba de un meci amical – la 5 decembrie 1955 (tot pe „Olimpico” din Roma), adversară fiind reprezentativa Argentinei. Atunci, Italia a câștigat cu 2-0, prin două goluri marcate în startul celor două reprize (minutele 1 și 48).

Acum 64 de ani, alegerea culorii a fost una intenționată, pentru că oficialii federației italiene doreau să le transmită suporterilor un mesaj, că Italia fotbalistică va renaște și că va fi, din nou, puternică. Gestul oficialilor italieni venea după eșecul de la turneul final al Campionatului Mondial din 1954, când Italia nu a depășit faza grupelor, fiind eliminată de Elveția (gazda competiției), cu 4-1, în meciul de baraj pentru locul al II-lea în grupă (primele două locuri din cele patru grupe duceau în sferturile de finală).

Iată că la distanță de 64 de ani, echipa antrenată de Roberto Mancini joacă, din nou, în verde, numai că data aceasta nu a mai fost intenția de renaștere a fotbalului italian. Dacă ne uităm peste clasamentul grupei J a preliminariilor pentru „Euro 2020”, vedem că Italia are 7 victorii, din tot atâtea meciuri jucate, fiind, deja, calificată pentru turneul final de anul viitor! De fapt, la cum joacă Italia în acest moment, nu ar fi de mirare dacă „albaștrii” vor juca în turneul „Final Four” de la Londra, care va stabili echipele care își vor disputa trofeul european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *