Suedia fotbalistică este în mare fierbere!

Pe lângă meciurile din preliminariile Campionatului European 2020, la care „galben-albaștrii” au toate șansele să fie prezenți (dacă ținem cont de meciurile pe care le mai au de jucat: acasă, cu Spania; afară, cu România și, în ultima etapă a preliminariilor, acasă cu Insulele Feroe), iubitorii fotbalului din țara scandinavă sunt cu sufletul la gură și în ceea ce privește verdictul în primele două eșaloane. Atât la „Allsvenskan” (Liga I), cât și la „Superettan” (Liga a II-a) s-au jucat până acum 27 de etape, iar la cum arată clasamentele, ultimele trei etape se vor juca într-o tensiune maximă. Dar să le luăm pe rând…

ALLSVENSKAN (Liga I). S-au jucat meciurile etapei a XXVII-a și singura echipă avantajată a fost F.F. Malmö, care a câștigat meciul de pe teren propriu cu I.F.K. Göteborg (1-0). Fotbaliștii de la Malmö au profitat de eșecul fostului lider, Djurgardens (1-2 chiar pe teren propriu, cu Hammarby!) și au trecut pe prima treaptă a clasamentului, la egalitate de puncte, ambele având 59, fiind departajate de golaveraj: 49-14 (+35), față de 47-17 (+30).

Înfrângerea celor de la Djurgardens a redeschis șansa la titlu pentru Hammarby și A.I.K. Stockholm (aceasta câștigând cu 2-0 cu Orebro, pe teren propriu), aceste echipe fiind la egalitate de puncte (56) în imediata apropiere a celor două din frunte. Dacă Djurgardens câștiga derby-ul cu Hammarby, ar fi fost lider solitar, cu 62 de puncte, iar Hammarby rămânea cu 53, deci fără nici o șansă teoretică la titlul de campion.

Așa, în acest moment, cele patru din frunte au șanse egale de a câștiga campionatul, în condițiile în care ultimele trei etape programează meciuri cu implicații majore în lupta pentru întâietate, în special derby-ul Malmö – A.I.K. (din etapa a XXIX-a), întâlnire la care gazdele pornesc cu prima șansă, dar nu este de neglijat nici oportunitatea celor din capitală, care vor juca acest derby după deplasarea de la aproape retrogradata Falkenberg (etapa a XXVIII-a). De rezultatul de la Falkenberg va depinde și modul în care vor aborda cei de la A.I.K. jocul crucial cu Malmö.

Fostul lider, Djurgardens, are un program extrem de dificil, trebuind să joace, în deplasare, cu I.F.K. Göteborg (etapa a XXVIII-a), apoi pe teren propriu, cu Orebro (în penultima etapă), finalul de campionat trimițând-o pe Djurgardens tocmai la Norrköping, echipă care, deși nu mai are nici o șansă la titlu (are doar 50 de puncte, fiind pe locul 5), poate pune bețe-n roate celor din capitală.

Dar acest meci va depinde și de jocul rezultatelor din etapele a XXVIII-a și a XXIX-a, dar mai mult ca sigur că ultima etapă se va juca cu pistoalele pe masă, dacă ținem cont că și la retrogradare situația este departe de a fi clarificată, nu mai puțin de șase echipe (locul 10. Helsingborg – 27 puncte; locul 11. Sirius – 25 puncte; locul 12. Kalmar – 23 puncte; locul 13. Ostersund – 22 puncte; locul 14. Sundsvall – 20 puncte și locul 15. Falkenbergs – 19 puncte) fiind implicate în lupta pentru evitarea locurilor direct retrogradabile sau al celui care duce la baraj. „Lanterna roșie”, Eskilstuna, are doar 16 puncte, iar în ultimele trei etape are de jucat cu echipe direct implicate în lupta supraviețuirii: cu Sundsvall și cu Sirius (ambele pe teren propriu), respectiv cu Falkenberg, în deplasare.

Pentru pariori, șansa unor câștiguri bune o dă pariul pe numărul de goluri, fiind de așteptat ca echipele să joace cu garda jos (poate mai puțin cele implicate în lupta pentru titlu), media de 2,69 goluri/meci fiind una care poate ajuta.

ELLITESERIEN (Liga a II-a). Și aici, după meciurile etapei a XXVII-a, sunt tot patru echipe care au șanse teoretice de a promova direct (locurile 1 și 2 duc în „Allsvenskan”, iar locul 3 duce la baraj), iar la cum arată acum clasamentul, cea mai sigură în promovarea directă este Mjallby, care are 52 de puncte (golaveraj: 39-28), urmată fiind de Varbergs, cu 50 de puncte (golaveraj: 46-25), Jonkopings, cu 48 puncte (golaveraj: 46-24) și Brage, tot cu 48 de puncte (golaveraj: 47-28).

În urma acestora, pe locul 5, este Degerfors (cu 44 de puncte), deci cam departe de șansa la promovarea directă, dar care speră, totuși, că va prinde, în ceasul al 12-lea locul 3, cel de baraj. Loc la care mai visează și Orgryte, și Dalkurd (ambele cu câte 43 de puncte), dar aici vorbim doar despre șansele pur teoretice.

Cât privește programul pentru ultimele trei etape, la fel ca la „Allsvenskan”, sunt meciuri cu implicații în partea superioară. Iar cum aici vorbim despre două locuri care promovează direct în primul eșalon (plus un loc care duce la baraj), partidele cu implicații în partea superioară sunt mai multe. Mai întâi, în etapa a XXVIII-a: GAIS – Varbergs, Västeras – Mjallby, derby-ul Brage – Jonkopings (un meci pentru locul 3); apoi, în etapa a XXIX-a avem: Mjallby – Syrianska (un joc cu implicații și în partea inferioară a clasamentului), Bromma – Varbergs (un meci, la prima vedere, ușor pentru oaspeți) și Trelleborgs – Jonkopings (la fel, un joc important doar pentru oaspeți, gazdele staționând liniștite la jumătatea ierarhiei); apoi, în ultima etapă avem: Brage – Västeras, derby-ul Varbergs – Mjallby (meciul care le poate duce pe amândouă direct în „elită”), Jonkopings – Bromma (din nou, un meci foarte greu pentru oaspeți, care au ghinionul să întâlnească echipele din frunte în ultimele trei etape!) și Dalkurd – Degerfors (meci care poate avea implicații în stabilirea echipei care va ocupa locul 3).

La retrogradare, clasamentul „fierbe” la fel ca în „Allsvenskan”, cu deosebirea că aici sunt implicate nu mai puțin de… șapte echipe: locul 10. Trelleborgs – 31 puncte (golaveraj: 32-40), locul 11. GAIS – 31 puncte (golaveraj: 22-35), locul 12. Västeras – 30 puncte (golaveraj: 34-35), locul 13. Frej – 26 puncte (golaveraj: 34-48), locul 14. Syrianska – 25 puncte (golaveraj: 29-52), locul 15. Brommapojkarna – 23 puncte (golaveraj: 33-45) și locul 16. Osters – 23 puncte (golaveraj: 24-41). Cum la retrogradare, două echipe cad direct în al treilea eșalon (locurile 15 și 16), iar locurile 13 și 14 joacă meciuri de baraj, este de înțeles de ce am implicat și echipele de pe locurile 10-12 în lupta din partea inferioară a clasamentului.

Programul ultimelor trei etape le avantajează pe Trelleborgs (care joacă, în ordine, cu: Norrby, afară, Jonkopings, acasă și GAIS, afară) și pe GAIS (care joacă, în ordine, cu: Varbergs, acasă, cu Västeras, afară și cu Trelleborgs, acasă), cele două echipe putând aborda, prin jocul rezultatelor, meciul lor direct (din ultima etapă) de pe poziția echipelor care vor mai juca pentru un an în liga secundă. Västeras pare echipa care are de ce să-și facă griji, pentru că are de jucat cu Mjallby (pe teren propriu), apoi cu GAIS (tot pe teren propriu) și, în ultima etapă, cu Brage (în deplasare), meciuri foarte grele, care-i pot anula avansul de puncte față de echipele de pe locurile 13 și 14.

Frej și Syrianska au o singură grijă: evitarea retrogradării directe și staționarea măcar pe locurile de baraj. Dar mai mult ca sigur că ambele echipe trag cu ochiul și la ce va face Västeras, în condițiile în care programul celor două echipe le oferă șansa de a aduna puncte: FREJ – cu Halmstad (acasă), cu Norrby (tot acasă) și cu Osters (afară), respectiv SYRIANSKA – cu Osters (afară), cu Mjallby (afară, meci de la care cu greu vor putea obține ceva) și cu Halmstad (acasă).

Brommapojkarna și Osters (pe locuri direct retrogradabile), au un program infernal, pentru că vor juca și cu echipele din frunte, și cu echipele implicate în lupta pentru evitarea căderii în al treilea eșalon.

Și aici, este o pâine bună de mâncat pentru pariori, dar nu numai la pariul pe numărul de goluri, ci mai degrabă un pariu pe semnele 1, X sau 2. Dar asta depinde de inspirația de moment. Baftă tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *