Campionatul Județean Arad: De la început până în prezent… și cu speranță în viitor! (Episodul 2)

Returul ediției 1968/1969… După cum s-a văzut, primul eșalon județean a rămas în doar 13 echipe, după ce Recolta Buteni a fost exclusă pentru neprezentări repetate. Returul stă să înceapă, cu echipele Victoria Ineu și Teba Arad printre principalele protagoniste, dar în urma lor se mai află Șoimii Pâncota, Mureșul Lipova și Gloria Arad, echipe de la care se aștepta să se dea replica celor două din frunte.

Etapa a XIV-a (24 martie 1969): Motorul Arad – Șoimii Pâncota 1-1, Unirea Sântana – Gloria Arad 0-0, Victoria Ineu – Crișana Sebiș 0-3, Mureșul Lipova – Progresul Pecica 1-1, Foresta Beliu – Stăruința Dorobanți 3-1, Victoria Ch. Criș – Teba Arad 0-3 (A.S. Victoria Ineu a stat). De departe, cea mai mare surpriză a etapei inaugurale a constituit-o înfrângerea liderului – Victoria Ineu – chiar pe teren propriu (și încă la scor „de neprezentare”), în fața unei echipe din a doua jumătate a clasamentului. Dar rivalitatea sportivă dintre orașele Sebiș și Ineu era de mult timp cunoscută, iar odată cu debutul Campionatului Județean Arad, aceasta a început să se manifeste mult mai clar. Profitând de înfrângerea liderului, Teba Arad, cu a sa victorie la Ch. Criș (tot la scor „de neprezentare”), se apropie la doar un punct de lider. În subsol, sunt cinci echipe care vor duce greul returului, în tentativa de evitare a retrogradării: 9. Unirea Sântana – 9 puncte (golaveraj: 11-24); 10. Victoria Ch. Criș – 9 puncte (19-33); 11. Progresul Pecica, care a smuls un punct important la Lipova – 7 puncte (17-25); 12. Motorul Arad – 7 puncte (10-28) și pe 13. Foresta Beliu – 7 puncte (13-24).

Etapa a XV-a (31 martie): Victoria Ch. Criș – Motorul Arad 4-1, Gloria Arad – Șoimii Pâncota 5-0, A.S. Victoria Ineu – Unirea Sântana 4-1, Progresul Pecica – Victoria Ineu 2-1, Stăruința Dorobanți – Mureșul Lipova 2-0, Teba Arad – Foresta Beliu 3-1 (Crișana Sebiș a stat). Al doilea pas greșit al echipei Victoria Ineu produce căderea acesteia din fotoliul de lider. Teba Arad câștigă „muncitorește” meciul de pe teren propriu și trece în frunte, cu 22 de puncte (golaveraj: 30-11), ineuanii rămânând doar cu cele 21 de puncte de la sfârșitul turului! A fost o etapă în care s-au marcat multe goluri (23 în total), scorurile care ies în evidență fiind cele de la meciurile Ch. Criș – Motorul și Gloria – Pâncota. Cu acest scor, Gloria Arad urcă pe podium (cu 18 puncte), iar în partea inferioară, Motorul a preluat „lanterna roșie”.

Etapa a XVI-a (7 aprilie): Motorul Arad – Gloria Arad 0-2, Șoimii Pâncota – A.S. Victoria Ineu 1-0, Unirea Sântana – Crișana Sebiș 2-2, Victoria Ineu – Stăruința Dorobanți 1-0, Mureșul Lipova – Teba Arad 0-1, Foresta Beliu – Victoria Ch. Criș 8-0 (Progresul Pecica a stat). Avem, deja, scorul campionatului, cu Beliu în prim-plan, jucătorii acestei echipe având chef de marcat goluri, mai ales că și adversarul a fost unul tot din zona inferioară a clasamentului. Victoria Ineu obține o victorie grea, cu gol marcat în startul partidei (minutul 9), într-un meci în care cei de la Stăruința și-au vândut foarte scump pielea, lipsind puțin ca aceștia să plece cu un punct (pe care chiar îl meritau). Teba Arad continuă să strângă puncte, cu care își consolidează fotoliul de lider, iar Motorul Arad se îndreaptă tot mai mult spre retrogradare.

Etapa a XVII-a (14 aprilie): Foresta Beliu – Motorul Arad 2-1, A.S. Victoria Ineu – Gloria Arad 0-6, Crișana Sebiș – Șoimii Pâncota 2-2, Progresul Pecica – Unirea Sântana 2-1, Teba Arad – Victoria Ineu 2-0, Victoria Ch. Criș – Mureșul Lipova 2-0 (Stăruința Dorobanți a stat). Și a fost etapa derby-ului dintre primele două clasate, pe care arădenii de la Teba l-au câștigat „la pas”, marcând câte un gol în fiecare repriză și dominând clar acest meci. Cu trei puncte avans, arădenii au luat o opțiune serioasă cu privire la titlul de „campion județean”. Jucând al doilea meci pe teren propriu, cu „lanterna roșie”, Foresta Beliu mai adaugă alte două puncte la zestrea sa și urcă până pe locul 10 în clasament (cu 11 puncte). Surprinde scorul „de tenis” cu care Gloria Arad a câștigat la Ineu, după un joc pe care l-a dominat, totuși, autoritar.

Etapa a XVIII-a (21 aprilie): Motorul Arad – A.S. Victoria Ineu 1-4, Gloria Arad – Crișana Sebiș 5-1, Șoimii Pâncota – Progresul Pecica 1-2, Unirea Sântana – Stăruința Dorobanți 0-0, Victoria Ineu – Victoria Ch. Criș 2-0, Mureșul Lipova – Foresta Beliu 5-1 (Teba Arad a stat). Gloria Arad a ajuns la 36 de goluri marcate, după o altă victorie la scor, de data aceasta pe teren propriu, iar în ierarhia eficacității, pe locul 2 se află Șoimii Pâncota (cu 35 goluri marcate), iar pe 3 vine Teba Arad (cu 33 de goluri). Învinsă, din nou, pe teren propriu, „lanterna roșie” se rupe de pluton, iar Foresta Beliu, după cele două victorii consecutive pe teren propriu, a primit o severă „corecție” la Lipova.

Etapa a XIX-a (28 aprilie): Mureșul Lipova – Motorul Arad 4-0, Crișana Sebiș – A.S. Victoria Ineu 1-2, Progresul Pecica – Gloria Arad 1-5, Stăruința Dorobanți – Șoimii Pâncota 3-1, Teba Arad – Unirea Sântana 9-1, Foresta Beliu – Victoria Ineu 2-1 (Victoria Chișineu-Criș a stat). Din nou „etapa și surpriza”, de data aceasta fiind vorba de înfrângerea Victoriei Ineu la Beliu, un teren pe care oaspeții câștigă foarte greu puncte. Scorul campionatului a fost egalat, Teba învingând pe Sântana cu 9-1. De asemenea, „mașina de goluri”, Gloria Arad, și-a făcut, din nou, datoria, câștigând cu 5-1 la Pecica, urcând pe locul 2 al clasamentului, la două puncte de lider.

Etapa a XX-a (4 mai): Motorul Arad – Crișana Sebiș 0-1, A.S. Victoria Ineu – Progresul Pecica 2-0, Gloria Arad – Stăruința Dorobanți 6-0, Șoimii Pâncota – Teba Arad 1-3, Unirea Sântana – Victoria Ch. Criș 3-1, Victoria Ineu – Mureșul Lipova 3-1 (Foresta Beliu a stat). Gloria Arad redevine echipa cu cele mai multe goluri marcate (45), după „setul la zero” servit și celor de la Stăruința (după cel cu A.S. Victoria Ineu), un rezultat totuși surprinzător, pentru că cei din Dorobanți nu sunt jucători slabi, dar au avut ghinionul să joace împotriva unei echipe în mare formă. Liderul, Teba Arad, câștigă, dar nu fără emoții, la Pâncota și păstrează avansul de două puncte față de Gloria. La subsol, Motorul continuă să țină în brațe „lanterna roșie”.

Etapa a XXI-a (11 mai): Victoria Ineu – Motorul Arad 4-1, Progresul Pecica – Crișana Sebiș 0-0, Stăruința Dorobanți – A.S. Victoria Ineu 1-0, Teba Arad – Gloria Arad 4-2, Victoria Ch. Criș – Șoimii Pâncota 4-2, Foresta Beliu – Unirea Sântana 5-0 (Mureșul Lipova a stat). Un alt derby între primele două clasate, câștigat și de data aceasta de Teba, dar meciul a păstrat nota de suspans până cu cinci minute înainte de final, când liderul a marcat golul cu care a luat, pentru prima dată conducerea, după ce Gloria a condus cu 1-0 la pauză și cu 2-1 în minutul 61! Cu aceste două puncte obținute, liderul se desprinde la patru puncte de locul al doilea, cu cinci etape înainte de final. Foresta Beliu confirmă ideea că de pe terenul său nimeni nu pleacă cu puncte, câștigând la scor meciul cu Sântana, iar Ch. Criș și Pâncota ne-au oferit un alt duel cu multe goluri, după ce în tur a fost 5-3 pentru Șoimii. La baza clasamentului, Motorul a rămas la patru puncte în urma celor de la Sântana și Beliu (ambele cu 13 puncte).

Etapa a XXII-a (18 mai): Motorul Arad – Progresul Pecica 3-0, Crișana Sebiș – Stăruința Dorobanți 2-0, A.S. Victoria Ineu – Teba Arad 0-3, Gloria Arad – Victoria Ch. Criș 3-0, Șoimii Pâncota – Foresta Beliu 5-1, Unirea Sântana – Mureșul Lipova 1-1 (Victoria Ineu a stat). Or fi cei de la Beliu „mari și tari” pe teren propriu, dar în jocurile din deplasare dovedesc o lipsă supărătoare de valoare, Șoimii Pâncota oferindu-le o lecție de eficacitate! Liderul continuă să-și păstreze avansul de patru puncte, fiind la egalitate cu Gloria Arad, la numărul de goluri marcate (ambele au câte 52). Și a venit prima victorie pentru Motorul din retur, și încă la scor „de neprezentare”, dar victoria a fost conturată abia în partea a doua a meciului (în ultimele cinci minute, când aveau și un jucător mai puțin pe teren!), arădenii marcând în minutele 85, 87 și 89 golurile unei victorii extrem de muncite.

Etapa a XXIII-a (25 mai): Victoria Ineu – Unirea Sântana 3-0, Mureșul Lipova – Șoimii Pâncota 1-1, Foresta Beliu – Gloria Arad 1-0, Victoria Ch. Criș – A.S. Victoria Ineu 1-1, Teba Arad – Crișana Sebiș 4-0, Stăruința Dorobanți – Progresul Pecica 2-0 (Motorul Arad a stat). Se pare că terenul din Beliu este abonat la a oferi „surpriza etapei”, scorul final al meciului cu Gloria Arad oferindu-le, pentru moment, liniște „forestierilor”! Liderul face scorul etapei și conduce și în clasamentul eficacității (cu 56 de goluri, înaintea Gloriei Arad, cu 52 reușite, pe trei fiind Șoimii Pâncota, cu 45 goluri marcate). Derby-ul „de clasament” de la Lipova a oferit câte o repriză fiecărei echipe: gazdele au marcat în prima repriză, iar pâncotanii în debutul celei secunde, iar meciul s-a terminat cu împărțirea punctelor (oaspeții au terminat jocul și cu un jucător eliminat!).

Etapa a XXIV-a (9 iunie): Motorul Arad – Stăruința Dorobanți 1-0, Progresul Pecica – Teba Arad 0-3, Crișana Sebiș – Victoria Ch. Criș 3-1, A.S. Victoria Ineu – Foresta Beliu 3-1, Gloria Arad – Mureșul Lipova 9-0, Șoimii Pâncota – Victoria Ineu 3-1 (Unirea Sântana a stat). Jocul rezultatelor, în special înfrângerea celor de la Victoria Ineu, o face pe Teba Arad campioană a județului Arad, cu două etape înainte de finalul ediției. Cu 40 de puncte (golaveraj: 62-16), arădenii nu mai pot fi ajunși, pentru că ineuanii au numai 33 puncte, iar Gloria Arad a strâns doar 32 de puncte. Deși a făcut scorul campionatului cu Lipova, Gloria nu a urcat pe locul 1 în „clasamentul eficacității”, unde lider este Teba (cu 62 goluri, față de cele numai 61 ale arădenilor). Motorul bate pe Stăruința cu un gol marcat în prima parte a jocului (minutul 11) și se apropie de pluton, sperând în minunea salvării de la retrogradare!

Etapa a XXV-a (16 iunie): Unirea Sântana – Motorul Arad 0-3, Victoria Ineu – Gloria Arad 2-0, Mureșul Lipova – A.S. Victoria Ineu 1-2, Foresta Beliu – Crișana Sebiș 2-1, Victoria Ch. Criș – Progresul Pecica 1-2, Teba Arad – Stăruința Dorobanți 3-1 (Șoimii Pâncota a stat). „Bomba etapei” a fost detonată la Sântana, acolo unde Motorul a obținut o victorie mare, într-un joc extrem de tensionat, care a luat sfârșit în minutul 62 (!!), când jucătorul Jager (de la Unirea) a refuzat să părăsească terenul, după ce fusese eliminat. Acesta protestase după acordarea loviturii de la 11 metri din care arădenii au marcat al treilea gol (minutul 61), fiind sancționat de arbitrul Mircea Izghireanu. Foresta Beliu continuă să-și păstreze invincibilitatea pe teren propriu, o altă „victimă” fiind echipa din Sebiș. ”Derby-ul podiumului” a revenit echipei Victoria Ineu, care și-a consolidat, astfel, locul 2, fiind la patru puncte în fața Gloriei (dar la șase puncte în urma liderului).

Etapa a XXVI-a, ultima (29 iunie): Motorul Arad – Teba Arad 1-4, Stăruința Dorobanți – Victoria Ch. Criș 4-1, Progresul Pecica – Foresta Beliu 1-0, Crișana Sebiș – Mureșul Lipova 2-0, A.S. Victoria Ineu – Victoria Ineu 0-0, Șoimii Pâncota – Unirea Sântana 3-2 (Gloria Arad a stat). Dând dovadă de verticalitate și onoare sportivă, liderul, deja campion județean, nu a dat nici o șansă echipei Motorul, care spera că va câștiga acest meci și se va salva „în ceasul al 12-lea” de la retrogradare. Dar nu a fost așa, pentru că fotbaliștii de la Teba au dat dovadă de dăruire și deși Motorul a condus la pauză, în repriza a doua noii campioni au jucat foarte bine, marcând de patru ori și trimițând Motorul în al doilea eșalon. A doua echipă care părăsește primul eșalon județean este Unirea Sântana, care a pierdut dramatic meciul de la Pâncota. Învingând-o cu 2-0, Crișana Sebiș trece peste Mureșul Lipova în clasamentul final, ambele echipe terminând campionatul în prima jumătate a ierarhiei.

Clasamentul final al ediției:

 1. Teba Arad ………………. 24 20-2-2 66-17 42p
 2. Victoria Ineu ……………. 24 17-2-5 44-19 36p
 3. Gloria Arad …………….. 24 15-2-7 61-20 32p
 4. Șoimii Pâncota ………… 24 11-5-8 51-43 27p
 5. A.S Victoria Ineu ……… 24 10-7-7 30-27 27p
 6. Crișana Sebiș …………. 24 9-6-9 32-38 24p
 7.  Mureșul Lipova ………. 24 9-5-10 34-35 23p
 8. Stăruința Dorobanți …. 24 8-5-11 31-35 21p
 9. Progresul Pecica …….. 24 8-2-14 27-44 18p
 10. Foresta Beliu ………….. 24 7-3-14 36-45 17p
 11. Victoria Ch. Criș ………. 24 7-2-15 34-62 16p
 12. Motorul Arad …………… 24 7-1-16 24-49 15p
 13. Unirea Sântana ……….. 24 4-6-14 21-57 14
 • Au retrogradat: Motorul Arad, Unirea Sântana și Recolta Buteni (exclusă după etapa a X-a).
 • Au promovat: Unirea Arad, Libertatea Arad, Frontiera Curtici și Unirea Gurahonț.
 • Baraj pentru promovarea în Divizia C: Minerul Teliuc – Teba Arad 2-0 (1-0) și 0-2 (0-0). La rejucare: 0-0. Echipa Minerul Teliuc s-a calificat ca fiind echipa mai tânără.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *