Oina în județul Arad

      Niciun comentariu la Oina în județul Arad

Lucram la un material despre oină, și căutam câteva informații despre echipele de oină ce au evoluat în judeţul nostru (pe site-ul federaţiei de oină nu găseşti mai nimic, şi nici nu e actualizat).
În urmă cu câteva luni am reuşit să iau legătura cu domnul profesor Lupei Octavian (Şcoala Generală „Lazăr Tâmpa”, Almaş), un mare pasionat al oinei în special (cochetând ani buni cu acest sport), dar care cunoştea şi tot ce mişca în sportul judeţean sau în afara lui. Charismatic, şi plin de bună-voinţă, dom’ profesor mi-a pus la dispoziţie câteva date apărute înt-un articol scris de dânsul în publicaţia „Gimnaziada” din data de 16.04.2019.
Las la o parte articolul pe care voiam să-l public despre acest sport, pe caz general (încă mai caut ceva date statistice) şi am să vă prezint câteva cifre şi date interesante extrase din articolul dânsului.
„Prin anii 1950, în localitatea Bonţeşti, comuna Gurahonţ, s-a înfiinţat o echipă de oină, de către doi elevi ai Şcolii Normale din Arad, respectiv Hubăr Ioan şi Coţoi Vasile. Această echipă a dăinuit câţiva ani, participând la Festivalul Tineretului”. Din păcate, echipa s-a desfiinţat la începutul anilor 60, iar după reînfiinţarea judeţelor, în 1970, Cosma Ioan, activist la CJ UTC Arad, a îndemnat tinerii din comuna Almaş să practice oina. Acest sport se juca pe atunci în Dorobanţi, Bocsig şi Ghioroc.
Dom’ profesor povesteşte că în 1972 a fost numit profesor la şcoala din Almaş, iar în acel an, formaţia de oină a localităţii participa la finala pe ţară a cupei UTC de la Bucureşti. În acel an se vor înfiinţa alte două echipe de oină în judeţ, la Joia Mare şi la Dieci…
În anul 1973, profesorul Lupei va înfiinţa prima echipă la Şcoala Generală din Almaş, la îndrumarea lui Vesa Lazăr, însă ani la rând nu a reuşit să depăşească cu Almaşul în finala judeţeană echipa Şcolii Generale din Ghioroc… până în 1978.
În anii 80 existau deja echipe ale şcolilor generale, la Vărădia de Mureş, Zăbrani, Moneasa, Şiria, Ghioroc şi Casa Pionierilor din Ineu.
Tot în acea perioadă, oina a fost obligatorie în programa şcolară a liceelor agricole, astfel că s-au înfiinţat echipe în Arad, Lipova, Chişineu-Criş, Sântana, Şicula, Gurahonţ şi Sebiş, ce participau la campionatul naţional al liceelor agricole.
Dom’ profesor îşi aminteşte cum în anul 1988 a înfiinţat Cupa Zărandului, împreună cu vicepreşedintele Mirea Dorel şi Chira Liviu, contabil la Coperativa de Consum din localitate, o competiţie la care au participat de-a lungul anilor formaţii ca: CPP Bucureşti, ASA Constanţa, sau Dinamo Bucureşti.
După revoluţie, a scăzut interesul pentru acest sport în judeţ…
În 1993 s-a înfiinţat Divizia Naţională la Oină, iar din 1995, făcea parte şi Viitorul Almaş, obţinând în acea perioadă câteva rezultate notabile în compania echipelor de tradiţie. Rezultate foarte bune va avea şi echipa de copii şi juniori din localitate, obţinând două medalii de argint şi şase de bronz.
În 1997, Divizia Naţională se va desfiinţa…
Din 2001, se va înfiinţa o echipă aparţinând de UVVG Arad, ce va participa la finalele pe ţară.
Din anul 2009, echipa Viitorul Almaş nu va mai fi sprijinită de către autorităţile locale, astfel că se va practica acest sport doar la nivel de Şcoală Generală.
Profesorul Lupei mai înfiinţase, în 1996, o altă echipă la Şcoala Generală Dieci, unde devenise, între timp profesor, participând la etapa interjudeţeană, dar nu a reuşit calificarea în finală. Echipa din Dieci a participat, totuşi, în 2005, în finala de la Turnu Măgurele şi în 2010, în finala de la Gherăieşti Neamţ.
O premieră în această zonă a fost organizarea Campionatului Naţional de oină în sală ce s-a desfăşurat la Gurahonţ, în 9 aprilie 2011, iar din judeţul Arad a participat echipa UNIVEST.
Tot în 2011 s-a înfiinţat echipa Crişul Pescari, ce a participat la Campionatul Naţional de juniori II Antena Satelor, unde s-a clasat pe un onorabil loc 2, din 14 echipe!
Alte participări la competiţii de oină a judeţului: în 2010, echipa liceului din Sebiş s-a clasat pe locul IV la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar, iar în 2011, echipa liceului din Gurahonţ, va obţine locul 3 în cadrul aceleiaşi competiţii. De remarcat este faptul că toţi componenţii echipei proveneau din comuna Almaş!
Mulţumim domnului profesor Lupei Octavian pentru acest material interesant, aceste date şi cifre puţin ştiute, şi sperăm că spiritul oinei va dăinui în continuare în acea parte a judeţului, şi, de ce nu, chiar să se extindă şi în alte zone.
Sursă foto: Guimaraesmedicaltourism

Va (mai) urma!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *