FASCINAȚIA… NORDULUI (2)

      Niciun comentariu la FASCINAȚIA… NORDULUI (2)

O incursiune prin campionatele care se pregătesc de concluzia ediției

NORVEGIA (Eliteserien)

Aici au trecut numai 21 de etape, dar lupta din vârful clasamentului le cuprinde doar pe F.K. Molde (locul 1 – 46 puncte) și surprinzătoarea F.K. Bodo/Glimt (locul 2 – 43 de puncte), la distanță mare, pe locul 3 fiind B.K. Odd Skien (38 puncte), echipă care, deși teoretic, mai are șanse la titlul de „campion național”, nu poate face altceva decât să „arbitreze” disputa din fruntea clasamentului, alături de campioana „în exercițiu”, Rosenborg Trondheim (locul 4, cu 36 de puncte).

La cum arată clasamentul de la locul 5 în jos, cu echipele înșirate pe distanța a 13 puncte, se anunță un final „pe muchie de cuțit”, în ceea ce privește lupta pentru evitarea retrogradării directe, pe ultimele trei locuri, la egalitate de puncte (19) fiind F.F. Sarpsborg 08, Ranheim Fotball și I.S. Strömsgodset, surprizele (neplăcute pentru proprii suporteri, bineînțeles!) fiind Sarpsborg și Strömsgodset, echipe care nu cu mulți ani în urmă erau participante în competițiile continentale inter-cluburi, fie din postura de câștigătoare a campionatului, fie din aceea a locului eligibil ocupat la finalul ediției!

Deasupra acestora, pe locul 13 (cu 21 de puncte) tremură nou-promovata I.F. Mjöndalen, la fel ca și I.L. Tromsö (locul 12, cu 22 puncte) sau chiar și I.F. Stabaek (locul 11, cu 24 de puncte), aceasta din urmă fiind beneficiara victoriei de la barajul de anul trecut (1-0 și 1-1 cu Aalesund), care i-a permis să beneficieze de încă o ediție în „Eliteserien”.

Așadar, o ediție în care principala grijă a majorității echipelor din primul eșalon este aceea de a nu face pași greșiți, pentru a nu se trezi că sunt aproape, fie de locul de baraj (14), fie de cele două locuri „fatidice” (15 și 16) care duc direct în „Obos-Ligaen”, eșalonul al doilea al fotbalului din Norvegia.

Cum mai sunt de jucat încă nouă etape, ne putem aștepta la o „mișcare” continuă a clasamentului, aproape etapă de etapă, iar în ceea ce privește lupta pentru titlul de „campion național” este de văzut cât o va mai ține puterea pe Bodo/Glimt, care, în acest moment, este marea revelație a ediției. Iar Rosenborg Trondheim este și ea o „mare dezamăgire”, multi-campioana punându-și pe jar suporterii, din moment ce, în actuala ediție, echipa nu mai este implicată în lupta pentru locul 1.

FINLANDA (Veikkausliiga)

Disputată într-un nou sistem competițional, campionatul primului eșalon din Finlanda și-a consumat prima sa fază (22 etape), primele șase echipe fiind implicate, în acest moment, în Turneul Play-Off, iar următoarele șase joacă în Turneul Play-Out.

După 22 de etape, pe locul 1 s-a clasat Inter Turku (cu 42 de puncte), urmată de P.S. Kuopion (40 puncte), Ilves Tampere (40 de puncte), H.J.K. Helsinki (34 puncte), Honka Espoo (34 puncte) și I.F.K. Marienhamn (31 puncte), adică cele mai bune șase echipe, la ora actuală, deși Inter Turku și Ilves Tampere au terminat ediția trecută la mijlocul clasamentului.

Următoarele șase clasate sunt: J.K. Sejnäjoki, fosta campioană (cu 28 de puncte), F.C. Lahti (tot cu 28 de puncte), I.F.K. Helsinki, nou-promovată (26 puncte), P.S. Rovaniemi, vicecampioana ediției trecute (24 puncte), P.V. Kokola, și aceasta fiind nou-promovată (16 puncte) și P.S. Vaasan (15 pncte).

Cum în partea a doua a competiției echipele continuă cu punctele acumulate în „sezonul regular”, parcă lupta pentru retrogradare s-a cam încheiat, cele opt puncte care le despart pe Rovaniemi de Kokola fiind destul de multe pentru a putea fi recuperate. Iar dacă orgoliul vicecampioanei ediției trecute este activ, este de așteptat ca în Turneul Play-Out, Rovaniemi să se auto-depășească, pentru a termina pe un loc cât mai aproape de așteptările suporterilor. Vorbesc aici de așteptările de la această ediție, pentru că mai sus de locul 7 nu se poate!

Revenind în partea superioară a ierarhiei, după meciurile primei etape din Play-Off (KPS – HJK 1-0, Ilves – Honka 0-2 și Turku – Marienhamn 2-0), se pare că lupta pentru titlul de „campion național” va una „în trei”, cu participarea celor de la Inter Turku, P.S. Kuopio și Ilves Tampere, dar nu va fi de neglijat nici „arbitrajul” celor de la Honka Espoo sau H.J.K. Helsinki, aceasta din urmă fiind tocmai „campioana în exercițiu”, așa că obligația acestei echipe este să arate că încă mai poate face ceva pentru a-și mulțumi suporterii, care s-au obișnuit să-și vadă favoriții acolo sus, pe primele locuri ale clasamentului!

ISLANDA (Pepsideild)

Cele 12 echipe sunt foarte aproape de „concluzia campionatului”, pentru că s-au jucat, deja, 20 de etape. Iar cum liderul clasamentului, K.R. Reykjavik, are adunate 46 de puncte, iar ocupanta locului al doilea, Breidablik Kopavogur, are numai 37 de puncte, este clar că lupta pentru întâietate în Islanda s-a terminat.

Cum la fel de terminată este și lupta pentru evitarea retrogradării, pentru că ultima clasată, I.B. Vestmannaeyjar, cu ale sale doar 9 puncte obținute în cele 19 meciuri jucate (mai are de jucat mâine, 18 septembrie, la Hafnarfjordur), este departe de locul 11, ocupat de U.M.F. Grindavik (care a acumulat 19 puncte în cele 20 de meciuri jucate, din 3 victorii și 10 rezultate de egalitate!).

Și cum din primul eșalon cad direct în liga a II-a ultimele două clasate, iar Grindavik este în urma lui K.A. Akureyri (locul 10) la 6 puncte, chiar dacă, teoretic, ar mai avea ceva șanse de salvare (dar trebuie ca și Akureyri să piardă tot, în ultimele două meciuri pe care le mai are de jucat), nu cred că Grindavik mai poate emite (ceva) pretenții de salvare, în condițiile în care mai are de jucat cu Valur Reykjavik (la 22 septembrie, pe teren propriu) și, în ultima etapă, se va deplasa (la 28 septembrie) pe terenul celor de la F.H. Hafnarfjordur.

Așadar, „stop joc” în ediția 2019 în Campionatul Islandei, singurul motiv pentru care această competiție mai poate stârni interesul pariorilor fiind acela al „ghicirii” numărului de goluri care se marchează în meciurile etapelor rămase de jucat. Iar asta, trebuie să recunosc, chiar este o oportunitate pentru jucătorii la pariuri sportive!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *