FASCINAȚIA… NORDULUI (1)

      Niciun comentariu la FASCINAȚIA… NORDULUI (1)

O incursiune prin campionatele care se pregătesc de concluzia ediției

SUEDIA (Allsvenskan)

Mai sunt de jucat șapte etape din ediția 2019 a Campionatului primului eșalon din Suedia, iar dacă aruncăm o privire peste clasamentul după 23 de etape se poate vedea că primele șapte echipe (I.F. Djurgardens Stockholm – 50 puncte, A.I.K. Stockholm – 49 puncte, F.F. Malmö – 47 puncte, I.F. Hammarby – 44 puncte, B.K. Hacken Göteborg – 43 puncte, I.F.K. Göteborg – 41 puncte și I.F.K. Norrköping – 40 puncte) duc o luptă înverșunată pentru a ocupa locul care oferă titlul de „campion național” sau, în cel mai bun caz, unul din locurile elgibile pentru participarea în cupele europene (ediția 2020/2021).

De asemenea, urmează un „decalaj” față de celelalte echipe, ocupanta locului 8, S.K. Örebro (la egalitate cu locul 9, I.F. Elfsborg Boras) are numai 29 de puncte, fapt care duce la ideea că valoarea echipelor din „elita” suedeză este net diferită, lipsind echilibrul care poate face competiția mult mai atractivă. Iar dacă ținem cont și de faptul că locul 10 (I.K. Sirius Uppsala) abia a strâns 22 de puncte, iată că, în acest moment, ideea cu o serie de 16 echipe în primul eșalon nu mai pare deloc o variantă acceptabilă.

La ce valoare au echipele în Suedia, un prim-eșalon cu maxim 12 echipe (de preferat cu un sistem competițional cu 3 tururi, adică 33 de etape) ar readuce spectaculozitatea și interesul spectatorilor pentru această competiție. Dar acesta este un alt subiect de discuție.

Revenind la clasamentul după etapa a XXIII-a, dacă la vârful acestuia lupta este deschisă, la fel de dramatică este și lupta pentru evitarea locurilor directe care duc în „Superettan”, eșalonul al doilea, chiar dacă între locul 13 (I.F. Helsingborg, nou-promovată) și locul 14, de baraj (F.F. Falkenbergs, o altă nou-promovată) sunt cinci puncte. Aici, în subsolul clasamentului, nu mai puțin de șapte echipe (I.K. Sirius Uppsala – 22 puncte, F.K. Östersunds – 21 puncte, F.F. Kalmar – 21 puncte, I.F. Helsingborg – 21 puncte, F.F. Falkenbergs – 16 puncte, A.F.C. Eskilstuna, a treia nou-promovată – 15 puncte și G.I.F. Sundsvall – 13 puncte) sunt implicate direct în lupta pentru a-și păstra locul în „elită”.

Este drept că, în acest moment, G.I.F. Sundsvall, „lanterna roșie” (locul 8, cu 44 de puncte, la finalul ediției trecute!), cu ale sale numai 13 puncte (din 2 victorii și 7 egaluri; golaveraj: 20-36) pare condamnată la retrogradare, deși, teoretic, are șanse să ajungă măcar la barajul pentru rămânerea în Allsvenskan.

Așadar, prima ligă din Suedia oferă pariorilor un potențial bun de joc, mai ales că ultimele șapse etape rămase de jucat programează meciuri „încinse” la ambii poli ai clasamentului, cu „arbitrajul” echipelor Örebro și Elfsborg, singurele care, în acest moment, nu au absolut nici o grijă.

REPUBLICA IRLANDA (Premier Division)

Cele zece echipe care compun primul eșalon fotbalistic în Republica Irlanda (tot zece echipe sunt și în eșalonul al doilea, numit „Division 1”) oferă o imagine a diferențelor clare de valoare. Aceleași echipe sunt „abonate” la lupta pentru titlul de „campion național”, iar la cum arată clasamentul după etapa a XXXI-a (din 36 de etape, în total), F.C. Dundalk (care este și campioana „în exercițiu”) se îndreaptă cu pași repezi (și siguri) spre un nou titlu.

În acest moment, liderul are 74 de puncte și se află la zece puncte de ocupanta locului al II-lea (Shamrock Rovers Dublin), care a strâns 64 de puncte. Cu precizarea că ambele echipe au disputat doar 30 de meciuri, iar la 23 septembrie este programată partida-restantă dintre primele două clasate (Dundalk – Shamrock), care poate fi decisivă în cazul unei victorii a liderului, care ar merge la 13 puncte cu doar cinci etape înainte de „concluzia” ediției!

A treia clasată este Bohemians Dublin (locul 6 la finalul ediției trecute), care a strâns 49 de puncte în cele 31 de meciuri jucate (cu un punct mai mult decât în întreg campionatul trecut!), ceea ce o scoate din lupta pentru titlu, dar, în acest moment, grija principală a echipei din capitala țării este aceea să nu piardă locul de Europa League, pentru că F.C. Derry City și F.C. St. Patrick Athletic (ambele cu câte 47 de puncte) vin tare din urmă și trag nădejdea la o participare în competițiile europene.

Dacă la „mijlocul clasamentului” sunt trei echipe fără nici o grijă (F.C. Sligo Rovers – locul 6, cu 38 puncte, F.C. Waterford United – locul 7, cu 34 puncte și F.C. Cork City – locul 8, cu 30 puncte), în partea inferioară a clasamentului F.C. Finn Harps Ballybofey (cu 23 de puncte) și U.C. Dublin (cu 18 puncte) – adică exact echipele nou-promovate la începutul ediției 2019 – ocupă ultimele două locuri, la distanță mare de locul 8 (Cork City), așa că, în acest moment, lupta noilor-promovate este aceea de a ajunge măcar pe locul 9, care duce la baraj.

Cum la 20 septembrie, Finn Harps se deplasează la Cork (într-un meci care se anunță „interesant” pentru pariori), este de așteptat ca diferența dintre aceste două echipe să (mai) crească, scăzând, astfel, în dramatism, lupta pentru evitarea retrogradării! Sau, mai exact, clarificând-o aproape definitiv! Cei de la Finn Harps sunt mai avantajați – datorită celor 5 puncte diferență față de „lanterna roșie” – să ajungă la ultima șansă de a rămâne în „elita” irlandeză, deși din eșalonul al doilea adversară i-ar putea fi Shelbourne, Drogheda, Longford, Cabintely sau retrogradata Bray Wanderers. În eșalonul al doilea mai sunt de jucat zece etape, iar echipele enumerate anterior sunt cele care ocupă locurile 1-5, cu șanse mari atât la promovarea directă, cât și la calificarea pentru baraj.

– va urma –

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *