Avem o performanță! Ce facem cu aceasta?

Calificarea României U21 la turneul final al Campionatului European din această vară a reprezentat pentru fotbalul din România un succes de prestigiu! În condițiile în care țara noastră nu se poate lăuda cu multe performanțe la nivelul echipelor de Tineret și Juniori (ce să mai vorbim despre cea de Seniori!), această promovare reprezintă un succes care trebuie gestionat cu capul pe umeri.

Mă refer aici la nevoia de a le oferi tinerilor noștri fotbaliști ocazia să ne reprezinte așa cum trebuie, având meciuri „în picioare”, în cadrul Campionatului Național al Ligii I sau în primele ligi din Europa, pentru norocoșii care au contracte acolo. Și cum anume se poate face asta, dacă nu protejându-i de agresiunile altor fotbaliști, de „ieșirile în decor” ale tinerilor noștri sau de scăparea de sub control a mentalității acestora.

Nu este departe momentul în care Ianis Hagi, unul dintre exponenții principali ai lotului U21, a fost victima unei agresiuni brutale în Liga I, care putea să-l treacă „pe linie moartă” pentru cel puțin trei luni (dacă nu și mai mult!), iar mai rău este că gestul barbar al adversarului a rămas nepedepsit! Sau, mai exact, pedepsit cu o foarte supărătoare blândețe!

Să nu fiu greșit înțeles și să se creadă că vreau ca tinerii noștri fotbaliști de la U21 să fie „cocoloșiți”, purtați în puf sau exagerat de protejați, dar este nevoie să se înțeleagă că avem mare nevoie de aceștia la turneul final al Campionatului European din Italia și San Marino. Nu avem prea mulți jucători tineri de aceeași valoare cu care să-i înlocuim, așa că nu este normal ca alții fotbaliști (totuși, cu mai experiență competițională decât tinerii U21) să aibă intrări „de neam prost” la aceștia și să le pericliteze nu numai participarea la competiția din această vară, dar chiar și viitorul lor în fotbal.

Pentru aceasta, este nevoie ca fiecare antrenor din Liga I să conștientizeze că performanța tinerilor U21 trebuie exploatată cu o participare mai mult decât onorabilă la turneul final, iar aceasta nu se poate face decât cu jucători de valoare și apți din punct de vedere medical, de la care să se ceară performanță. Nu poți să te prezinți la o asemenea competiție (care este o rampă de lansare în loturile de Seniori) cu jucători aduși „la grămadă”, doar pentru a fi la număr, pentru că nu ai avut grijă de titularii cu care ai realizat performanța calificării și i-ai pierdut, ori din cauza accidentărilor grave, ori din cauza atitudinii necorespunzătoare față de responsabilitatea participării la competiție.

Așadar, stimați antrenori, conducători de cluburi și responsabili de la Federația Română de Fotbal, este necesar ca acești tineri fotbaliști să fie protejați de agresiunile altor fotbaliști, să-i facem pe acești tineri să înțeleagă responsabilitatea unei bune pregătiri fizice și mentale a participării la competiția din vară, pentru a aduce onoare României. Da, sună pompos ce am spus, dar hai să recunoaștem că fără performanțe la nivelul echipelor reprezentative și de club, nu te bagă nici dracul în seamă, în fotbalul ăsta profesionist!

Iar o eventuală performanță a tinerilor noștri U21 în Italia, nu numai că le-ar ajuta în carieră (putând obține contracte „afară”), dar ar fi un imbold pentru tinerii din țară să caute să imite performanța acestora. Iar de aici la revitalizarea fotbalului la nivelul tinerilor și copiilor nu mai este decât un pas.

Nu este o responsabilitate prea mare pusă pe umerii tinerilor U21, ci mai degrabă acestora li se cere să-și dovedească talentul în continuare și să nu se mulțumească cu jumătățile de măsură, de genul „lasă, că este bine că am ajuns și aici; ce vreți mai mult de atât?”. Pentru că după ce ai arătat că poți face performanță, atunci ai datoria să arăți că aceasta nu a fost doar rodul hazardului și al norocului, ci exclusiv al talentului și al spiritului de sacrificiu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *