Cele mai slabe echipe din Champions League I

Când toată lumea caută superlativele la prima competiție europeană, prezentându-se cifre care mai de care mai grandioase, fotbalişti de milioane şi maşinile lor, antrenori excentrici, sau goluri de senzaţie… iată că la polul opus există şi echipe ce nu se pot lăuda cu astfel de cifre, la participările lor din Champions League, respectiv cele care nu au realizat niciun punct în grupele competiţiei. Şi am să vi le prezint în câteva episoade, referindu-mă strict la formatul cu grupe al competiţiei, din 1994-1995.

Primul nume care iasă în evidenţă la acest capitol e Košice, slovacii se califică în premieră (a fost şi singura calificare a lor) în faza aceasta a competiţiei, după disputarea a două tururi preliminare în sezonul 1997-1998.
În primul tur, a eliminat pe Íþróttabandalag Akraness, din Islanda, după 3-0 acasă şi 1-0 pe terenul nordicilor, iar în cel de-al doilea, a lăsat în afara competiţiei pe mult mai titrata Spartak Moscova pe care a învins-o cu 2-1 acasă şi a remizat alb în Rusia.
La tragerea la sorţi, au fost repartizaţi în grupa B, unde au dat peste Manchester United, Juventus şi Feyenoord, o grupă mai mult decât infernală în care nu au reuşit în cele 6 meciuri disputate să realizeze nici măcar punctul de onoare.
Rezultatele lui Košice au fost: de două ori 0-3 cu Manchester (mai jos e un video cu rezumatul meciului de acasă), 0-2 (d) şi 0-1 (a) cu Feyenoord, 0-1 (a) şi 2-3 (d) cu Juventus. Linia de clasament nu a fost deloc de invidiat 6 0 0 6 2-13 0. Între timp, echipa s-a desfiinţat în anul 2017, evoluând pe atunci în liga secundă din Slovacia!

A trebuit să treacă 4 ani ca o formaţie să aibă un bilanţ la fel de catasrofal ca şi al lui Košice. În sezonul 2001-2002, turcii de la Fenerbahçe, aproape că i-au copiat pe cei amintiţi mai sus, având un bilanţ aproape de cel al lor. Dar, să las cifrele să vorbească…
Şi ei au venit din calificări, însă au disputat doar un tur preliminar (al treilea), având adversar pe Glasgow Rangers. După un 0-0 pe terenul celor din Glasgow, a urmat o victorie cu 2-1 pe “Şükrü Saracoğlu”, echivalentă cu o calificare în grupe.
Ghinionul lor a fost să dea peste adversari de prim calibru al fotbalului european: Barcelona, Bayer Leverkusen şi Lyon. A fost peste puterile lor ca să reuşească ceva în atare condiţii, astfel ca la sfârşitul campaniei a trebuit să se recunoască învinsă în toate cele 6 partide din cadrul grupei F. A fost 0-3 (a) şi 0-1 (d) cu Barcelona, 0-1 (a) şi 1-3 (d) cu Lyon şi de două ori 1-2 cu Bayer Leverkusen, la finalul partidelor am “contabilizat” următoarele în clasament: 6 0 0 6 3-12 0.

Un an mai târziu Spartak Moscova avea să fie „ciuca bătăilor”, în grupa B în care se calificase, având cel mai catastrofal bilanţ dintre toate echipele participante în această fază a competiţiei. Fără a fi nevoie de a parcurge tururi preliminare (ruşii s-au calificat direct), cei de la Spartak au fost tare relaxaţi în prima fază a grupelor încasând 18 “boabe”, reuşind totuşi să marcheze un gol. 🙂
O “dublă” de 0-2 cu Basel, o “dublă” de 0-3 cu Valencia, precum şi un usturător 0-5 (d) şi 1-3 (a) cu Liverpool, au propulsat echipa rusă la coada grupei şi chiar a competiţiei, bilanţul lor va fi greu de egalat…
În cea de-a doua fază a grupelor (pe atunci se disputau două faze ale grupelor), Bayer Leverkusen a fost cea mai obosită dintre competitoare, reuşind “performanţa” de a nu culege nimic. În prima fază ei au reuşit 3 victorii şi 3 eşecuri (golaveraj 9-11): 2-6 (d) şi 2-0 (a) cu Olympiacos, 1-2 (a) şi 0-2 (d) cu Manchester şi 2-0 (d) şi 2-1 (a) cu Maccabi Haifa, terminând pe locul 2 în clasamentul grupei F.
În faza a doua a gupelor a avut un parcurs dezastruos: 1-2 (a) şi 0-2 (d) cu Barcelona, 2-3 (d) şi 0-2 (a) cu Inter Milan şi o dublă de 1-3 cu Newcastle. Linia de clasament a nemţilor a fost: 6 0 0 6 5-15 0.

Sezonul 2004-2005 a adus pentru acest tip de statistici o echipă belgiană: Anderlecht Bruxelles. Veniţi din turul 3 preliminar după ce a eliminat-o pe puternica Benfica Lisabona, după 0-1 (d) şi 3-0 (a), belgienii au fost cuprinşi de euforia acestui eveniment şi până să-şi revină la realitate meciurile se încheiase şi ei aveau 0 puncte.
Rezultatele lor în grupa G au fost: 0-2 (d) şi 1-2 (a) cu Valencia, 1-3 (a) şi 0-3 (d) cu Inter Milan şi 1-2 (a) şi 1-5 (d) cu Werder, zestrea lor după aceste partide a fost: 6 0 0 6 4-17 0.

Peste un an, Rapid Viena avea să respire aerul înălţimilor ce s-a dovedit a fi mult prea tare pentru ea, trupa austriacă a trebuit să trecă de două tururi preliminare pentru a se bucura de mari meciuri şi pentru a aduce în capitală trupe de calibru precum Bayern şi Juventus.
Dar până să se bată cu aceste echipe, Rapid s-a distrat în turul 2 preliminar cu F91 Dudelange din Luxemburg pe care i-a “distrus” cu un “general” de 9-3 (6-1 acasă şi 3-2 în deplasare) după care a dat piept în ultimul tur cu Lokomotiv Moscova şi după o remiză 1-1 (a) a urmat un succes cu 1-0 pe terenul ruşilor şi s-au calificat în grupa A din Champions League.
Impactul a fost prea dur pentru ei, rezultatele vorbesc de la sine: 0-1 (a) şi 0-4 cu Bayern, 0-3 (d) şi 1-3 (a) cu Juventus, 0-1(a) şi 2-3 (d) cu Brugge; 6 0 0 6 3-15 0 a fost bilanţul lor în acel sezon.

Bulgarii de la Levski Sofia au fost foarte fericiţi după prima (şi singura) lor calificare în faza grupelor din sezonul 2006-2007, ei ajungând aici după disputarea a doua tururi preliminare, la fel ca şi Rapid Viena, anul trecut.
O “dublă” de 2-0 cu Sioni Bolnisi din Georgia, în al doilea tur preliminar şi un 2-0 (a) şi 2-2 (d) cu ChievoVerona în turul 3, a făcut ca formaţia bulgară să se afle pentru prima dată la “masa bogaţilor” însă parcursul lor în cele 6 partide au fost jalnice, adversarii ei din Grupa A au fost neiertători, administrându-le corecţie după corecţie.
Rezultatele negative ale lor au fost: 0-5 (d) şi 0-2 (a) cu Barcelona, 1-3 (a) şi 0-2 (d) cu Chelsea, 0-2 (d) şi 0-3 (a) (poza dein dreapta e de la meciul acela. Sursă foto: Wikipedia). cu Werder. La sfârşit, clasamentul avea “imprimat” următorul rând în dreptul sofioţilor: 6 0 0 6 1-17 0. Jenant, nu?

În sezonul competiţional 2006-2007, Dinamo Kiev a fost “fazanul” din faza grupelor, suferind în toate partidele disputate în Grupa F…
Venită din calificări unde a reuşit în ultimul tur preliminar să-i elimine pe FK Sarajevo din Bosnia după 3-0 (a) şi 1-0 (d), ucrainienii au nimerit într-o grupă incendiară de unde au ieşit foarte şifonaţi. Rezultatele “vorbesc”: 0-2 (d) şi 1-4 (a) cu Roma, 1-2 (a) şi 0-3 (d) cu Sporting Lisabona, 2-4 (a) şi 0-4 (d) cu Manchester. Doar 4 goluri au reuşit să marcheze cei de la Dynamo, primind în schimb 19…

                                                                          Va urma!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *